Neînţelegeri privind statutul parlamentarilor
Reprezentanţii PSD şi PNL nu au ajuns la un consens privind mandatul de parlamentar în cazul în care nu se contestă în instanţă o eventuală decizie de incompatibilitate a ANI.
Articol de Mihaela Dragomir, 07 Februarie 2013, 14:27
Statutul parlamentarilor se întoarce în Comisia care l-a elaborat, deşi părea că există consens pentru aprobarea în plen a modificărilor pentru care preşedintele Băsescu a amânat promulgarea şi l-a retrimis parlamentului.
Neînţelegerile au apărut chiar în interiorul coaliţiei la putere.
Există puncte divergente între reprezentanţii PSD şi cei ai PNL în principal legate de pierderea mandatului de parlamentar în cazul în care nu se contestă în instanţă o eventuală decizie de incompatibilitate a ANI.
Discuţiile au creat o împărţire în tabere pro şi contra atât în cadrul puterii căt şi a opoziţiei.
Dezbateri "constructive"
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, consideră normale şi constructive dezbaterile din parlament.
"Am susţinut şi am votat punctul de vedere exprimat de către Tudor Chiuariu şi Puiu Haşoti în numele parlamentarilor liberali şi cred că soluţia de prelungire cu o săptămână sau de retrimitere la Comisie este una foarte corectă.
Se întâmplă pe parcursul unei dezbateri parlamentare pe diferite subiecte să existe astfel de diferenţe în interiorul unei coaliţii, sau să existe conincidenţă de puncte de vedere a unei părţi din putere cu opoziţia sau cu o parte din opoziţie", a spus Crin Antonescu.
După ce democrat-liberalii susţineau marţi seară că vor vota statutul în forma modificată de Comisiei, miercuri o altă parte a opoziţiei PPDD s-a opus în plen legiferării.
"Şi astăzi ca întotdeauna am spus un lucru 588 de cetăţeni români nu pot fi de rangul întâi, iar diferenţa până la vreo 20 de milioane cât mai suntem de rangul doi. Încă o dată vă rog domnilor, doamnelor şi domnilor colegi astăzi trebuie să abdicăm de la toate privilegiile şi toate incompatibilităţile.
Haideţi să fim corecţi cu cei care ne-au trimis aici, adică cu românii. Reexaminarea a fost votată cu votul majorităţii după o pauză de consultări cerută de grupurile parlamentare", a spus deputatul PPDD, Vasile Nistor.