Negocieri pentru susţinerea noului guvern
Negocierile se anunţă dificile - pentru a-şi asigura votul de învestitură, Ludovic Orban are nevoie de votul a 233 de senatori şi deputaţi.
Articol de Florin Lepădatu, 16 Octombrie 2019, 07:50
Negocierile se anunţă dificile - pentru a-şi asigura votul de învestitură, Ludovic Orban are nevoie de 233 de senatori şi deputaţi, iar acum se poate baza doar pe susţinerea parlamentarilor PNL şi pe cea a celor de la minorităţile naţionale.
Aproape toate celelalte formaţiuni alături de care a dat jos Guvernul Dăncilă au venit cu liste de condiţii.
În plus, PSD a anunţat marţi seară că nu va veni în Parlament pentru a asigura cvorumul la vot.
Reporter Cătălin Purcaru: "Social-democraţii nu vor participa la votul de învestitură din parlament a viitorului guvern.
Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, spune că nu poate gira un guvern în lipsa unui program de guvernare şi aşteaptă din partea partidelor care au votat moţiunea de cenzură să îşi asume responsabilitatea şi să prezinte o viziune şi un proiect de buget pentru anul viitor.
Viorica Dăncilă: "În calitate de preşedinte al Partidului Social Democrat şi în urma discuţiilor purtate cu preşedinţii organizaţiilor judeţene, am luat decizia de a nu ne prezenta la votul de învestitură al noului guvern."
USR condiţionează susţinerea în parlament de revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, adoptarea iniţiativei "Fără penali în funcţii publice", abrogarea Legii recursului compensatoriu şi consultarea parlamentului asupra propunerii pentru poziţia de comisar european ce revine României.
UDMR va decide dacă votează sau nu după ce va afla ce îşi propune viitorul guvern.
Preşedintele Kelemen Hunor nu doreşte o guvernare prin ordonanţe de urgenţă în domeniile justiţiei, sistemului electoral şi administraţiei centrale şi locale.
Liderul Pro România, Victor Ponta, nu şi-a exprimat clar poziţia, însă afirmă că nu are de ce să pună condiţii pentru susţinerea viitorului guvern, deoarece nu a discutat cu liberalii.
Secţia specială pentru investigarea magistraţilor să nu fie desfiinţată, iar cota unică de impozitare să fie menţinută se regăsesc printre condiţiile puse de ALDE.
Partidul Mişcarea Populară ar fi dispus să intre la guvernare, însă nu doreşte cooptarea ALDE sau Pro România." În cazul în care propunerea de guvern nu primeşte votul de învestitură, PNL poate face o nouă încercare, însă dacă Parlamentul refuză de două ori să accepte guvernul, potrivit Constituţiei, în termen de 60 de zile de la primul refuz, preşedintele poate dizolva legislativul şi se ajunge la alegeri anticipate.