Negocieri pentru formarea unei majorităţi
PD-L a continuat demersurile pentru crearea unei majorităţi care să susţină un nou cabinet.
Articol de Bogdan Mihai, 11 Decembrie 2009, 18:29
PD-L a continuat astăzi demersurile pentru crearea unei majorităţi care să susţină un nou cabinet. Democrat liberalii au discutat cu membrii UDMR si cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.
Preşedintele PD-L, Emil Boc, a declarat că democrat liberalii au înclinat încă de la început pentru un guvern de dreapta alături de UDMR şi eventual PNL, dar crede că liberalii exagerează cu solicitarea de a deţine postul de premier.
Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat după întâlnirea cu Emil Boc că uniunea ar prefera să păstreze parteneriatul cu PNL, dar poate concepe şi alte soluţii de guvernare cum ar fi doar cu PD-L.
"UDMR doreşte să aibă un dialog şi discuţii cu toate partidele parlamentare şi cu PNL, PSD şi PD-L şi suntem de acord cu Emil Boc: în acest moment, prioritatea absolută ar fi să avem un guvern susţinut de o majoritate stabilă susţinută în Parlamentul României şi să impună un program anticriză. Am prefera să mergem cu PNL, dar putem concepe şi alte variante", a declarat preşedintele UDMR, Marko Bela.
Liberalii rămân consecvenţi pentru momentul deciziei de acum două zile şi spun că exclud participarea într-un guvern marionetă al lui Traian Băsescu.
Primvicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a precizat că are mari îndoieli că liberalii ar putea obţine funcţia de premier.
PSD susţine că nu va vota niciodată un guvern cu premier PD-L şi merge în continuare pe varianta colaborării cu PNL.
Conducerea PD-L a discutat şi cu reprezentanţii minorităţilor naţionale şi au convenit asupra unei construcţii politice care să asigure stabilitate în viitor.
Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat după întâlnirea cu liderii PDL că poziţia grupului său va merge în direcţia "stabilizării", fie pentru un Guvern de uniune naţională, fie pentru unul construit în jurul unui singur partid, "de exemplu PDL".
Varujan Pambuccian a precizat că a avut cu liderii democrat-liberali o discuţie în care au stabilit mecanismele de comunicare, în vederea găsirii unei formule stabile care să asigure guvernarea în următorii ani şi ieşirea din criza economică.
"Un guvern minoritar în momentul de faţă nu ar fi o soluţie bună, noi nu am avansa în direcţia aceasta pentru că un guvern minoritar este un guvern slab şi nu poate lua măsurile care se impun.
"Cred că în momentul de faţă formula este deschisă, adică se poate merge de la o formulă de guvern de uniune naţională până la o formulă mult mai restrânsă, în jurul unui partid, de exemplu al PDL", a mai declarat Varujan Pambuccian.
"Probabilitatea cea mai mare este ca poziţia noastră să meargă în direcţia stabilizării, noi întotdeauna am funcţionat aşa", a explicat liderul grupului minorităţilor din Parlament.