Motivarea CC, interpretată diferit de partide
PDL spune că USL trebuie să pună în acord ordonanţa de urgenţă cu decizia Curţii Constituţionale, în timp ce USL face trimitere la recomandările Comisiei de la Veneţia.
13 Iulie 2012, 08:02
PDL spune că USL trebuie să pună în acord ordonanţa de urgenţă cu decizia Curţii şi precizează că există trei căi legale prin care se poate face acest lucru.
Fie prin Avocatul Poporului, fie prin legiferarea de către parlament, fie, ultima şi cea mai simplă variantă, printr-o ordonanţă de urgenţă care s-o anuleze pe cea veche.
USL consideră însă că decizia Curţii Constituţionale este neconformă cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi, deci, acolo ar trebui discutată.
Deputatul PNL, Eugen Nicolăescu spune că "în acest moment, USL trebuie să se adreseze Comisiei de la Veneţia să se repună în discuţie hotărârea Curţii Constituţionale.
"Ea este neconformă cu uzanţele europene şi, mai ales, cu recomandările Comisiei de la Veneţia care spune că întotdeauna consultările populaţiei se fac cu jumătate + 1 din cei care vin la vot", a mai adăugat Eugen Nicolăescu.
Curtea Constituţională consideră că întrunirea majorităţii absolute care constă în jumătate + 1 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente reprezintă o condiţie esenţială pentru ca referendumul să poată exprima în mod real şi efectiv voinţa cetăţenilor.
Aceasta este explicaţia oferită de judecători în motivarea deciziei privind Legea referendumului, publicată joi.
Potrivit documentului, acest lucru reprezintă premisa unei manifestări autentic democratice a suveranităţii poporului care se pronunţă cu privire la sancţionarea sau nu a preşedintelui.
Pe de altă parte, Curtea Constituţională precizează că niciun text constituţional nu condiţionează dreptul legiuitorului de a opta pentru fixarea unei anumite majorităţi.