Moţiuni simple la muncă şi sănătate
Ministrul sănătăţii, Attila Cseke, este acuzat de parlamentarii PNL de gestionare defectuoasă a bugetului ministerului. Azi s-ar putea vota şi moţiunea depusă împotriva ministrului muncii Mihai Şeitan.
Articol de Andrei Şerban, 23 Martie 2010, 09:36
Plenul Camerei Deputaţilor a finalizat dezbaterile la moţiunea simplă depusă de PNL pe tema Sănătăţii.
Votul final asupra moţiunii, ca şi asupra celei depuse de PSD, pe tema Muncii, va fi dat la ora 15.30, în sesiunea de vot final.
Deputaţii urmează să supună la vot, în sedinţa de astăzi, două moţiuni simple depuse de opoziţie împotriva ministrului muncii, Mihai Şeitan, şi a celui al sănătăţii, Attila Cseke.
În cadrul dezbaterilor deputaţii au criticat lipsa fondurilor din sistem, dar şi felul în care decurge procesul de descentralizare.
Fostul ministru al sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu, a prezentat moţiunea simplă, în care se arată că domeniul sănătăţii nu mai este o prioritate pentru actualul guvern.
Deputatul PNL a susţinut că situaţia este cea mai grea, din ultimii 20 de ani, şi că sistemul este mult subfinanţat.
Eugen Nicolaescu a arătat şi că Ministerul a făcut descentralizarea sistemului sanitar, pe criterii politice, şi nu a ţinut cont de realitatea din teren.
În acest context, moţiunea simplă, depusă de PNL, îşi propune deblocarea sistemului, iar Eugen Nicolaescu a precizat că trebuie mărit procentul din PIB, pentru sănătate, şi depolitizat întregul sistem.
În răspunsul lui ministrul sănătăţii Cseke Attila a respins acuzaţiile aduse şi a susţinut că problemele actuale, cu care se confruntă domeniul sănătăţii, au fost provocate de un management defectuos aplicat de guvernele anterioare.
Ministrul sănătăţii a mai afirmat că nu pot fi construite spitale noi din cauza crizei economice şi a precizat că Ministerul, de când se află el la conducere, nu a politizat conducerile spitalelor şi nici pe cele ale instituţiilor deconcentrate.
Ministrul sănătăţii a mai afirmat că alocarea 6% din PIB, pentru sănătate, se putea face cu mult înainte.
Cseke Attila a afirmat că "îmi cereţi lucruri ce le-aţi fi putut face dumneavoastră. Alocarea 6% din PIB pentru sănătate se putea face şi până acum şi era indicat a se face pe o perioadă de creştere economică."
La finalul dezbaterii, deputaţii îşi vor exprima votul, atât pentru moţiunea pe domeniul sănătăţii, dezbătută astăzi, cât şi pe moţiunea pe domeniul muncii, dezbătută ieri.
Reprezentanţii PSD şi PC i-au reproşat, printre altele, lui Mihai Şeitan, efectele aplicării Legii salarizării, interzicerea cumulării pensiei cu salariul, sau stabilirea punctului de pensie, la 45% din salariul mediu brut.
În ceea ce priveşte pe Attila Cseke, moţiunea împotriva sa a fost depusă de liberali, care îl acuză de proasta gestiune a bugetului Ministerului Sănătăţii, pe 2010.
Moţiunea simplă, iniţiată de PNL, este intitulată "La sănătate, nimic nu este sănătos", şi reproşează Guvernului că situaţia reală din sistemul sanitar este cea mai grea din ultimii 20 de ani.
Deputaţii PNL au susţinut că avem în anul 2010 unul dintre cele mai mici bugete din ultimii zece ani, ceea ce va diminua accesul persoanelor la serviciile preventive, cum ar fi programele de depistare precoce a anumitor tipuri de cancer, care au rămas doar declaraţii politice.
PNL mai susţine că Guvernul a distrus asistenţa medicală primară, că promovează un management ineficient în spitale şi critică intenţia reducerii unei taxe pe fast -food, care va mări preţul la aceste alimente şi nu va rezolva problema de fond.
În acest context, PNL cere, printre altele alocarea, a minimun 6% din produsul intern brut, pentru sănătate, construirea de spitale noi dar şi acordarea medicamentelor compensate pentru toţi cetăţenii cu acest drept.
În cazul în care o moţiune simplă este aprobată, decizia camerei ajunge pe masa guvernului, care, potrivit legii, trebuie să "ţină cont de concluziile moţiunii".