Moţiunea simplă pe fonduri europene, respinsă
Plenul Camerei Deputaţilor a respins, cu 96 de voturi pentru, 184 împotrivă şi 21 de abţineri moţiunea simplă cu tema "Fondurile europene în guvernarea PSD", iniţiată de opoziţie.
Articol de Iulia Gherman, 11 Martie 2015, 18:25
Plenul Camerei Deputaţilor a respins, cu 96 de voturi pentru, 184 împotrivă şi 21 de abţineri moţiunea simplă cu tema "Fondurile europene în guvernarea PSD", iniţiată de opoziţie.
Semnatarii documentului i-au cerut ministrului de resort, Eugen Teodorovici, să răspundă în faţa parlamentului pentru problemele legate de cheltuirea banilor comunitari.
Liberalii, semnatari ai moţiunii, au subliniat că România se află în situaţia de a repeta greşelile făcute în perioada 2007-2013, din cauza cărora se plasează pe ultimul loc la absorbţia fondurilor europene.
Vina pentru modul în care sunt gestionaţi banii comunitari aparţine guvernului Ponta şi respectiv ministrului de resort, Eugen Teodorovici, au spus în plen parlamentarii PNL.
"Stimate domnule ministru, nu rataţi să vorbiţi cu emfază de aceste fonduri europene în raport cu guvernarea dvs, dar evitaţi să precizaţi şi câte miliarde de euro vom pierde din bugetul 2007-2013, nici cu cât ni se va diminua bugetul aferent 2014-2020. Evitaţi să spuneţi că, la sfâriştul anului, este foarte probabil să consemnaţi între 4 şi 6 miliarde de euro pierduţi definitiv, cam de trei ori valoarea autostrăzii Sibiu-Piteşti", spune Alexandru Nazare, deputat PNL.
Ministrul Eugen Teodorovici a declarat că toate propunerile pe care liberalii le-au făcut în moţiunea simplă pe tema fondurilor europene au fost puse în practică.
"Am demonstrat că ne-am atins obiectivele şi o vom face în continuare. Totodată, cred însă că acum este momentul să demonstrăm că ştim să construim nu doar să dărâmăm şi că România este un stat membru al UE matur şi responabil, nu doar un forum al dezbaterilor derizorii" spune ministrul fondurilor europene.
Eugen Teodorovici a mai spus că în acest an estimează o rată de absorbţie a fondurilor europene de peste 5% pentru următorul cadru financiar şi a invitat grupurile parlamentare la o dezbatere pe tema banilor comunitari.