Moţiunea depusă de PDL şi PP-DD, dezbătută în parlament
Iniţiatorii moţiunii simple susţin că ordonanţa privind codul insolvenţei încalcă grav prevederile constituţionale şi acordurile asumate cu FMI şi Banca Mondială.
Articol de Iulia Gherman, 21 Octombrie 2013, 20:04
Iniţiatorii cer încetarea imediată a atacurilor asupra mediului de afaceri şi a presei independente, revocarea imediată a ordonanţei de urgenţă privind codul insolvenţei şi adoptarea ei prin lege în parlament, nu prin ordonanţă de urgenţă.
Moţiunea a fost citită în plen de deputatul PP-DD Liliana Mincă.
Iniţiatorii moţiunii simple susţin că ordonanţa privind codul insolvenţei încalcă grav prevederile constituţionale şi acordurile asumate cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.
"Potrivit aranjamentelor şi angajamentelor în faţa FMI şi a Băncii Mondiale, amendamentele Codului insolvenţei trebuiau transmise spre parlament în vederea dezbaterii publice.
Dar, în concepţia domnului Ponta, nici nu avem nevoie de parlament. Este suficient să avem un guvern stabil şi majoritar care face de toate: el legiferează, el execută" a declarat deputatul PP-DD Liliana Mincă.
Răspunsul executivului a venit din partea ministrului justiţiei Robert Cazanciuc.
El a spus că acuzaţiile formulate în moţiune sunt nefondate, dar a recunoscut că executivul ar fi putut să explice mai bine motivele pentru care s-a emis ordonanţa de urgenţă cu codul insolvenţei.
Votul asupra moţiunii va fi dat marţi
Ministrul justiţiei a precizat că slăbiciunile mecanismului de insolvenţă au devenit tot mai vizibile şi guvernul a ţinut cont de semnalele primite din mediul de afaceri şi din partea instituţiilor internaţionale.
"Neadoptarea în regim de urgenţă a noii reglementări ar fi condus la perpetuarea lipsei de sistematizare a cadrului normativ în vigoare şi la conservarea unei proceduri a insolvenţei percepute ca fiind îndelungată, costisitoare şi cu efect de depreciere a valorii activelor debitorului" a spus Robert Cazanciuc.
Ministrului justiţiei a subliniat că documentul privind Codul insolvenţei va încuraja respectarea legii de către cei care îşi respectă partenerii de afaceri.
Votul asupra moţiunii iniţiate de 55 de deputaţi PP-DD şi PDL va fi dat marţi de plenul camerei deputaţilor.
Conducerea PDL a decis să mai depună marţi o moţiune simplă la camera deputaţilor, pe tema privatizării CFR Marfă, cu titlul "Cronica unei alte privatizări eşuate".
Potrivit purtătorului de cuvânt Adriana Săftoiu, PDL aşteaptă răspuns prin această moţiune la trei întrebări: ce se va întâmpla cu cei 11.000 de angajaţi ai CFR Marfă, cine îşi asumă răspunderea pentru hotărârea de guvern care a dus la eşuarea privatizării şi când va fi reluat procesul de privatizare.