Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă
Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă a fost cititită luni în plenul Parlamentului, dar în absenţa premierului sau a membrilor Executivului.
Articol de Florin Lepădatu, 18 Decembrie 2018, 07:40
Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă a fost cititită luni în plenul Parlamentului, dar în absenţa premierului sau a membrilor Executivului, care nu au venit să asiste sau să răspundă la acest demers al opoziţiei.
Plenul Legislativului ar urma să se pronunţe asupra moţiunii, peste două zile, cu puţin timp înainte de sărbătorile de iarnă şi de vacanţa parlamentară, şi este posibil ca deputaţii şi senatorii PSD să nu fie prezenţi la vot.
Pentru ca documentul sa fie adoptat, şi Guvernul să fie demis, e nevoie de 233 de voturi, cu 70 peste numărul adunat până acum, iar opoziţia a făcut şi luni un apel către colegii din Parlament.
Iulia Gherman a urmărit şedinţa: "Semnatarii moţiunii de cenzură spun că toate angajamentele asumate de PSD şi ALDE în perioada electorală au fost amânate până după anul 2021 şi că menţinerea Guvernului Dăncilă reprezintă un pericol pentru interesele naţionale şi pentru stabilitatea economică şi politică.
Textul moţiunii de cenzură a fost citit în plenul reunit al Parlamentului de deputatul PNL Pavel Popescu: "Moţiunea nu este numai împotriva unui prim-ministru extrem de slab, cu grave carenţe de pregătire profesionale, total inadecvat unei astfel de funcţii, ales doar pentru că ar fi, chipurile, neconflictual.
Moţiunea de cenzură este depusă împotriva întregului Guvern, cu toţii plătiţi regeşte pentru lipsa totală de performanţe."
Premierul Viorica Dăncilă şi membrii Guvernului nu au fost prezenţi în sală la prezentarea moţiunii de cenzură.
Faţă de acest demers al opoziţiei, prim-ministrul declara însă că nu are emoţii.
Vicepreşedintele Senatului, social-democratul Claudiu Manda, a precizat că parlamentarii PSD nu au hotărât deocamdată dacă vor fi sau nu prezenţi la momentul votului, programat pentru joi.
Claudiu Manda: "E clar că nu vom vota moţiunea.
Rămâne să vedem dacă vom fi în sală şi nu vom vota, ceea ce înseamnă clar o susţinere pentru Guvern, sau vom veni şi vom vota împotriva moţiunii.
Probabil că mai degrabă prima soluţie."
Pentru a fi adoptată, moţiunea de cenzură are nevoie de 233 de voturi favorabile.
PNL, USR, PMP şi o parte din deputaţii neafiliaţi, semnatari ai documentului, se bazează până acum pe 163 de voturi, dar spun că vor negocia până în ultimul moment pentru ca demersul lor să aibă câştig de cauză."