Moţiunea de cenzură, adoptată de Parlament cu 238 de voturi
Acesta este cel de-al doilea guvern PSD din actuala legislatură îndepărtat prin moţiune de cenzură, dupa cabinetul Grindeanu, şi cel de-al patrulea de după Decembrie 1989.
Articol de Iulia Gherman, 10 Octombrie 2019, 21:33
Moţiunea de cenzură a fost adoptată, astăzi, de Parlament cu 238 de voturi pentru.
Patru dintre acestea au fost ale unor social-democraţi, fapt care le-ar putea atrage acestora excluderea din partid.
Acesta este cel de-al doilea guvern PSD din actuala legislatură îndepărtat prin moţiune de cenzură, dupa cabinetul Grindeanu, şi cel de-al patrulea de după Decembrie 1989.
După vot, Viorica Dăncilă i-a cerut şefului statului să numească un premier cât mai repede. Liderii USR şi PNL s-au pronunţat în favoarea alegerilor anticipate, în timp ce PRO România, ALDE şi PMP nu agreează această idee.
Reporter: Iulia Gherman - Premierul demis Viorica Dăncilă a declarat că pleacă de la Palatul Victoria împreună cu echipa sa de miniștri cu datoria împlinită.
Liderul social democrațiilor i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis să numească rapid un premier şi a precizat că PSD va participa mâine la consultările de la Cotroceni cu un mandat fixat de forurile statutare ale partidului.
Liderul PNL, Ludovic Orban, a subliniat ca România are nevoie de un executiv care să dea dovadă de seriozitate, şi corectitudine și să răspundă nevoilor cetățenilor.
El a mai spus că are susținerea liberalilor pentru ocuparea funcției de premiere. Imediat după prezentarea rezultatului votului asupra moțiunii de cenzură, președintele PRO România, Victor Ponta, a precizat că va lansa parlamentarilor social democraţi propunerea de a susține la consultările de la Cotroceni o variantă comună.
La rândul său, președintele USR, Dan Barna, a anunțat că reprezentanții partidului pe care îl conduce vor susține la discuțiile cu șeful statului soluția alegerilor anticipate pentru că orice altă variantă va întreține acțiunile de culise pentru formarea unei majorități.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că executivul condus de Viorica Dăncilă nu mai asigura condițiile unei bunei guvernări şi că în perioada următoare trebuie pregătit bugetul pentru anul viitor și rectificat actualul buget pentru ca primăriile și consiliile județene să nu intre în impas.
Partidul Mișcarea Populară a decis că mâine, la consultările de la Cotroceni, nu va susțină ideea alegerilor anticipate. Președintele partidului, Eugen Tomac, a spus că soluția cea mai corectă este un guvern politic, care să își asume cel puțin un an de zile actul guvernării în mod transparent pe obiective precise.