Moţiunea de cenzură a PNL, supusă vineri dezbaterii şi votului
Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL privind votul prin corespondenţă şi alegerile parţiale va fi dezbătută şi votată vineri în Parlament.
Articol de Iulia Gherman, 11 Iunie 2015, 20:51
Liberalii au iniţiat online petiţia "Demite-l pe Ponta", în care prezintă mai multe motive pentru care premierul ar trebui să-şi dea demisia sau ar trebui să fie demis de Parlament.
Iniţiatorii petiţiei, deputaţii liberali, îl acuză pe Victor Ponta că a blocat dreptul la vot şi la libera exprimare al românilor din diaspora.
Vineri, în Parlament, se dezbate şi votează moţiunea de cenzură iniţiată de PNL privind votul prin corespondenţă şi alegerile parţiale, cea de-a treia cu care se confruntă guvernul condus de Victor Ponta.
Liberalii iniţiatori ai documentului cer demisia Guvernului Ponta, pe care-l acuză de blocarea dreptului constituţional de vot pentru românii din ţară şi diaspora.
Totodată, în document, semnatarii susţin că executivul condus de premierul Victor Ponta nu respectă legile şi deciziile justiţiei.
La finalul dezbaterilor din Parlament, moţiunea va fi supusă votului secret cu bile, iar pentru a fi adoptată are nevoie de susţinerea a minimum 278 de senatori şi deputaţi.
PNL ar mai avea nevoie de aprope 100 de voturi pentru a trece moţiunea.
Liderul deputaţilor liberali, Ludovic Orban, spune că partidul său continuă negocierile atât cu parlamentari ai puterii, cât şi cu cei ai UDMR şi cu cei neafiliaţi, pentru a-i convinge să voteze în favoarea moţiunii de cenzură.
"Mulţi dintre ei şi-au exprimat intenţia de a vota moţiunea de cenzură. Deja patru dintre ei au şi anunţat public. Nu am garanţia faptului că în condiţiile în care nu sunt lăsaţi să voteze, până la urmă, mulţi dintre cei cu care am vorbit vor avea curajul să voteze, pentru că e evident, dacă vor vota, vor fi daţi afară din partidele lor", a spus Ludovic Orban.
Parlamentarii PSD şi cei ai UNPR au anunţat că vor fi prezenţi în sala de plen la dezbaterea moţiunii, dar se vor abţine de la vot.
"Recomandarea este ca mâine, la moţiunea de cezură, să fim prezenţi la dezbatere, pentru că aşa este firesc, din respect pentru Parlament, însă este responsabilitatea şi treaba opoziţiei să-şi adune voturile pentru această moţiune de cenzură", a afirmat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Rovana Plumb.
Minorităţile naţionale rămân consecvente principiului de a nu vota nici o moţiune de cenzură, indiferent de temă şi inţiatori.
În ceea ce-i priveşte, parlamentarii UDMR vor fi prezenţi la dezbaterea moţiunii, iar fiecare va vota după conştiinţă, dar nu împotriva acestui demers, după cum anunţa liderul Uniunii, Kelemen Hunor, citat de redactorul Alina Bordeiaşu.