Moţiunea de cenzură a opoziţiei a fost depusă la parlament
Semnatarii moţiunii de cenzură acuză guvernul Ponta de nerespectarea promisiunilor legate de neimpozitarea profitului reinvestit şi reducerea CAS.
Articol de Iulia Gherman, 13 Mai 2014, 13:55
În parlament, liberalii consideră că măsurile de relaxare fiscală întârzie prea mult, deşi premierul Victor Ponta a dat asigurări că ele vor fi punct principal de discuţie cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, la începutul lunii viitoare.
PNL acuză guvernul, însă, şi că este influenţat de liderii politici din teritoriu.
Moţiunea de cenzură anunţată de opoziţie a fost depusă, astăzi, la parlament, însă echilibrul de forţe din legislativ le este net defavorabil iniţiatorilor.
Liberalii au precizat că moţiunea de cenzură este semnată de 231 de senatori şi deputaţi de la PNL, PDL, PP-DD, neafiliaţi la grupurile parlamentare.
Pentru a trece de parlament, demersul liberalilor are nevoie de 286 de voturi favorabile.
PNL, PDL şi PP-DD au împreună 218 senatori şi deputaţi, la care s-ar putea adăuga şi o parte din parlamentarii independenţi şi neafiliaţi, ceea ce ar duce la un rezultat de 240 de voturi.
Puterea deţine, însă, majoritatea, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, cu un număr total de 322 de parlamentari.
"Nerespectare a promisiunilor" de către putere
Semnatarii moţiunii de cenzură acuză guvernul Ponta de nerespectarea promisiunilor legate de neimpozitarea profitului reinvestit, reducerea cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări sociale, adoptarea legii primei intabulări a terenurilor agricole şi forestiere sau privind rescrierea Codului fiscal şi a noului Cod silvic.
Totodată, premierul Victor Ponta este acuzat că ar fi mai apropiat de Rusia decât de Uniunea Europeană şi ar încerca să controleze justiţia.
De cealaltă parte, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a dat asigurări că de la 1 iulie măsura privind reducerea CAS cu 5% la angajator va deveni certitudine, iar premierul Victor Ponta a subliniat că moţiunea de cenzură nu are şanse să fie adoptată de parlament.