Modificările în regulamentul de funcţionare a Camerei Deputaților, respinse
Proiectul prevedea că solicitările DNA de încuviinţare a ridicării imunităţii trebuie să conţină dovezi suficiente pentru a fi aprobate, nu a fost adoptat de Camera Deputaţilor.
Articol de Iulia Gherman, 25 Martie 2015, 18:36
Proiectul de regulament care prevedea că solicitările DNA de încuviinţare a reţinerii, arestării preventive şi percheziţiei unui deputat trebuie să conţină dovezi suficiente pentru a fi aprobate, nu a fost adoptat de Camera Deputaţilor.
Proiectul mai stabilea şi proceduri noi cu privire la revocarea din funcţie a preşedintelui acestul for legislativ.
Deşi a fost adoptat pe articole în plen, la votul final, proiectul de regulament nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru o lege organică.
Liberalii s-au exprimat împotivă, nemulţumiţi de varianta elaborată de comisia de specialitate, care prevede, între altele, că votul asupra solicitărilor DNA pentru încuviinţarea reţinerii, arestării şi perchziţiei unui deputat se adoptă prin vot secret.
O altă critică a PNL, la adresa proiectului de regulament, vizează posibilitatea ca preşedintele Camerei Deputaţilor să fie revocat din funcţie doar la solicitarea liderului grupului parlamentar din care face parte.
"Dezbaterea în plen a fost jenantă. Nimeni nu a înţeles despre ce articole este vorba. Nu putem să fuşerim, practic, Constituţia noastră, în baza căreia funcţionăm", afirmă Ludovic Orban, deputat PNL.
De cealaltă parte, social-democraţii îi acuză pe liberali că au blocat un regulament care ar fi asigurat mai multă transparenţă activităţii Camerei Deputaţilor.
"Nu aţi dorit ca hotărârile Curţii Constituţionale să fie prinse în procedurile regulamentare şi, în ultimă instanţă, nu aţi dorit nici măcar punerea de acord a regulamentului, cu prevederile stabilite în legea care guvernează procedurile europene", afirmă Marian Neacşu, deputat PSD.
După votul din plen, deputaţii îşi vor desfăşura în continuare activitatea, pe baza vechiului regulament.