Modificările aduse de deputaţi Codului penal, neconstituţionale
Curtea Constituţională a admis contestaţia formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, potrivit căreia modificările sunt incompatibile cu funcţionarea statului de drept.
Articol de Mădălina Verman, 15 Ianuarie 2014, 12:47
Curtea Constituţională a decis că modificările aduse codului penal de Camera Deputaţilor sunt neconstituţionale.
Judecătorii au admis , astfel , contestatia formulată de Înalta Curte de casaţie şi Justiţie , potrivit căreia modificările incriminate sunt incompatibile cu funcţionarea statului de drept .
Instanţa a admis, totodată, sesizarea Partidului Democrat Liberal care critica modificările aduse statutului funcţionarului public şi conflictului de interese.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, admitea, în această dimineaţă, că dosarul de azi a fost o provocare pentru membrii Curţii.
"Este o temă grea pentru că de data asta sesizarea este făcută de 96 de judecători de la Înalta Curte şi sigur că trebuie să fim cel puţin pe măsura aşteptărilor lor.
"Şi sigur este o temă care a fost mult discutată. Lumea aşteaptă.
"Va trebui să fim deştepţi. Problema este că funcţionarii publici sunt stabiliţi printr-o lege a funcţionarului public,
"Legea 188, dar aici este vorba despre funcţionarii publici în general. Codul Penal are o altă viziune asupra funcţionarilor publici. O să desluşim astăzi", a declarat Augustin Zegrean înaintea şedinţei Curţii Constituţionale.
Modificările la Codului Penal, adoptate luna trecută în Parlament au fost contestate puternic în spaţiul public.
Principalele instituţii din Justiţie, organizaţii neguvernamentale şi reprezentanţi ai unor ambasade străine de la Bucureşti au criticat ceea ce media a numit superimunitatea de care ar urma să beneficieze aleşii.