Ministrul muncii, avertizat în Parlament
Camera Deputaţilor a dezbătut o moţiune simplă la adresa ministrului muncii Mihai Şeitan. Votul asupra moţiunii a fost amânat ca urmare a lipsei de cvorum.
Articol de Bogdan Mihai, 22 Martie 2010, 20:25
Plenul Camerei Deputaţilor a dezbătut moţiunea simplă iniţiată de PSD privind activitatea ministrului muncii, Mihai Şeitan.
Semnatarii moţiunii susţin că prin "actele normative elaborate şi proiectele propuse spre adoptare, prin acţiunile şi declaraţiile publice, Mihai Şeitan a adus grave prejudicii financiare şi morale salariaţilor bugetari, pensionarilor, copiilor beneficiari de alocaţii de stat si persoanelor aflate în şomaj".
Ministrul muncii a declarat în plen că acuzaţiile din moţiunea PSD îndreptată împotriva sa reprezintă "atacuri politicianiste total nefondate", arătând că, în mandatul său, a promovat eliminarea inechităţilor din sistemul de pensii şi de asigurările sociale de stat.
Mihai Şeitan a mai afirmat că, prin legile promovate de Ministerul Muncii, a urmărit "eliminarea privilegiilor şi a favoritismelor", iar "acest lucru a deranjat, fapt demonstrat de depunerea moţiunii de către PSD".
El a mai arătat că acţiunile ministerului şi guvernului respectă promisiunile făcute românilor şi ţin cont de acordurile încheiate cu FMI, BM şi CE.
"Am pus în aplicare programul de guvernare pe care parlamentul l-a aprobat în decembrie 2009", a adăugat Mihai Şeitan.
Opinii pro şi contra
Deputaţii liberali vor vota în favoarea moţiunii simple a PSD împotriva ministrului muncii, a anunţat vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian, precizând că poziţia partidului este aceea de a sancţiona modul în care Guvernul respectă punctul de pensie şi gestionează criza.
"În ceea ce priveşte moţiunea simplă a PSD privind pensiile, decizia este următoarea: reprezentanţii noştri vor exprima punctul de vedere al PNL care sancţionează modul în care guvernul înţelege să respecte punctul de pensie de 45% şi garantarea veniturilor reale ale pensionarilor", a declarat Varujan Vosganian.
Deputatul PD-L Cezar Preda a declarat în plenul Camerei Deputaţilor că ministrul Muncii Mihai Şeitan, criticat în moţiunea PSD, "este un specialist şi mai puţin un mare politician".
Cezar Preda a respins criticile PSD din moţiunea simplă la adresa ministrului Muncii, arâtând că iniţiatorii acestui demers nu au reuşit să iasă din "şabloane".
El a menţionat, în sprijinul afirmaţiei, că autorii au abuzat de epitete precum "trufaş", "arogant", "încrezut".
"Specialiştii vin, iau decizii, iar dumneavoastră spuneţi că nu este bine ce fac specialiştii", a opinat Cezar Preda.
El i-a invitat pe reprezentanţii PSD şi ai PC "să se ducă rapid în Grecia să vadă ce înseamnă să fii la guvernare" şi să iei măsuri mai dure decât în România.
UDMR a anunţat că nu va vota moţiunea simplă iniţiată de PSD, deputatul Kerekes Karoly argumentând că, "în scopul asigurării stabilităţii, nu este cazul să fie schimbat ministrul Muncii", aşa cum cer semnatarii moţiunii.
"În scopul asigurării stabilităţii, nu este cazul să fie schimbat ministrul Muncii şi avem încredere că acesta va face demersurile necesare pentru a rezolva multitudinea de probleme", a spus deputatul UDMR.
Deputaţii independenţi vor respinge moţiunea simplă a PSD deoarece consideră că, "deşi ministrul Mihai Şeitan a avut unele deficienţe de comunicare publică, nu există argumente în favoarea acestei moţiuni".
Deputatul Valeriu Steriu a calificat criticile din moţiune referitoare la legea pensiilor ca fiind "absurde", pentru că legea se află încă pe traseul legislativ şi poate fi îmbunătăţită în dezbaterile parlamentare.
Liderul grupului minorităţilor naţionale din Cameră, Varujan Pambuccian, a precizat la dezbaterea moţiunii simple că este nevoie de un efort astfel încât locurile de muncă să fie mai ieftine pentru angajatori, el pledând şi pentru o povară fiscală diminuată.
Votul final asupra moţiunii simple a PSD împotriva ministrului muncii Mihai Şeitan a fost amânat pentru mâine, când deputaţii urmează să voteze în plen şi moţiunea simplă a PNL privind sănătatea.
Decizia de amânare a votului final a fost luată ca urmare a lipsei de cvorum.