Ministrul justiţiei: "relaţie onestă cu partenerii europeni"
Noul ministru al Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat la preluarea mandatului de la premierul Victor Ponta că va încerca sa facă sistemul judiciar mai credibil.
Articol de Petruţ Hîrţescu, 15 Aprilie 2013, 21:37
Noul ministru al Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat la preluarea mandatului de la premierul Victor Ponta că va propune soluţii pentru termene mai scurte în instante si va încerca sa faca sistemul judiciar mai credibil.
Noul şef al Justiţiei vrea ca, dincolo de îndeplinirea obligatiilor României în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare(MCV), sa câstige încrederea partenerilor europeni.
"Avem priorităţi legate de coduri, avem priorităţi legate de MCV.
"Sunt lucruri de îndeplinit în cadrul MCV, dar aş vrea, dincolo de îndeplinirea obligaţiilor noastre faţă de partenerii europeni, să contribui la dezvoltarea unei relaţii oneste, de încredere cu partenerii europeni.
"Nu vreau doar să îndeplinim formal anumite lucruri.
"Vrem să câştigăm încrederea partenerilor europeni prin lucrurile arătate aşa cum sunt ele.
"Deschis, cu onestitate, pentru a dezvolta o relaţie pe termen lung, cel puţin din perspectiva ministerului", a precizat Robert Cazanciuc.
Ministrul a mai spus că va încerca sa dezvolte o relatie solida cu asociatiile de magistrati, Consiliul Superior al Magistraturii si cu Parlamentul deoarece este nevoie de un sistem normativ predictibil, bine pus la punct, în asa fel încât norma sa fie în slujba cetateanului, potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Madalina Verman.
Obiective stabilite împreună cu premierul
Premierul Victor Ponta a declarat, la ceremonia de predare a mandatului de ministru al Justiţiei lui Robert Cazanciuc, că acesta este de acord cu principiul de a propune pentru funcţiile de conducere la DNA, DIICOT şi în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie persoane cu experienţă din cadrul acelor instituţii şi care să corespundă tuturor standardelor profesionale şi morale pe care CSM şi sistemul le aşteaptă.
"Ministrul Cazanciuc are câteva obiective importante pe care le-am stabilit împreună, în calitate de prim ministru şi de ministru al Justiţiei.
"În primul şi în primul rând, o îmbunătăţire cât mai echilibrată, cât mai pozitivă, în limita şi în spaţiul stabilit de Constituţie şi de legi a activităţii ministrului Justiţiei, în cadrul şi alături de CSM, de plenul CSM, secţiile de procurori, de judecători, în aşa fel încât colaborarea să fie cât mai bună şi să putem să progresăm în procesele importante de reformă a justiţiei", a precizat primul ministru.
Victor Ponta a menţionat că alte obiective importante sunt: realizarea cât mai multor ţinte stabilite în Mecanismul de cooperare şi verificare, implementarea celor două coduri, cel penal şi cel de procedură penală, precum şi pregătirea schimbărilor legislative care să facă posibil un sistem de justiţie mai eficient pentru cetăţean.
Anterior, la depunerea jurământului noului ministru, preşedintele Traian Băsescu s-a declarat convins că acesta nu are niciun dubiu că principalul obiectiv este un MCV favorabil României.
Traian Băsescu i-a spus lui Robert Cazanciuc că cele mai multe observaţii, obiective de îndeplinit legate de MCV ţin de politicieni, fie că este vorba de Parlament, de Guvern sau de alte structuri ale statului, dar că tot ministrul "va fi responsabil".
Premierul Victor Ponta l-a desemnat săptămâna trecută pe Robert Cazanciuc în funcţia de ministru al justiţiei, deţinută interimar chiar de şeful guvernului.
În aceeaşi zi, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul prin care Cazanciuc, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost eliberat din funcţie în urma demisiei.
Tot atunci, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de demisia lui Robert Cazanciuc din funcţia de procuror.
Procuror de aproape 20 de ani
Robert Cazanciuc este procuror din 1996, a fost purtător de cuvânt al Parchetului General, director general adjunct la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, iar, ulterior, secretar general în ministerul de externe.
El a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti în anul 1995 şi a activat ca procuror timp de trei ani.
Ulterior, a ocupat funcţii în diferite instituţii: procuror la Parchetul General, în cadrul Biroului pentru relaţia cu mass-media.
Din 2000 până în 2001, purtător de cuvânt al aceluiaşi parchet, unde a realizat primul ghid de relaţii cu presa al Ministerului Public.
În perioada 2001 - 2004, Robert Cazanciuc a fost director general şi, apoi, subsecretar de stat în cadrul Corpului de Control al premierului României, la acea vreme Adrian Năstase.
A coordonat echipa de elaborare a acordului de cooperare adminsitrativă cu Oficiul European de Luptă Antifraudă.
Robert Cazanciuc a mai fost director general adjunct la Adminsitraţia Penitenciarelor, în anul 2005, apoi, până în anul 2008, a fost procuror-şef al Biroului pentru Relaţii cu Presa, la Parchetul General.