MInistrul Justiţiei doreşte "scurtarea proceselor"
Cătălin Predoiu consideră că o mai mare transparenţă a justiţiei poate fi obţinută dacă parlamentul va transforma rapid în legi proiectele de modificare a actelor care guvernează domeniul.
Articol de Mădălina Radu, 20 Aprilie 2010, 19:24
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, doreşte scurtarea proceselor şi o mai mare transparenţă a sistemului judiciar.
El consideră că acest lucru s-ar putea întâmpla, dacă parlamentul va transforma rapid în legi proiectele de modificare a actelor care guvernează acum domeniul.
Aşa-numita mică reformă a justiţiei, lansată recent în dezbatere publică, "este cu atât mai necesară, cu cât intrarea în vigoare a codurilor Civil şi Penal va aduce modificări în felul de desfăşurare a proceselor", apreciază ministrul.
Cătălin Predoiu, a declarat că acest proiect ar trebui să ducă la scurtarea termenelor de judecată şi reducerea costurilor pentru cetăţeni.
El a precizat că proiectul cuprinde un pachet de măsuri care să răspundă nevoilor justiţiabililor şi care să creeze condiţiile pentru înfăptuirea unui act de justiţie corect şi transparent.
"Printre cele mai importante măsuri propuse de proiect menţionez: simplificarea procedurilor de citare, instituirea obligaţiei judecătorului de a fixa termene procedurale scurte, chiar şi de la o zi la alta, simplificarea procedurilor la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, recunoaşterea vinovăţiei", a declarat ministrul justiţiei.
"Prin adoptarea acestor măsuri, pregătim momentul intrării în vigoare a codurilor, având în vedere şi faptul că sistemul tinde să atingă o limită a funcţionării, din cauza lipsei de personal în raport cu creşterea volumului de dosare pe rol", a adăugat Cătălin Predoiu..
Ministrul justiţiei a spus că aşteaptă din partea magistraţilor să se implice în găsirea de soluţii pentru remedierea problemelor şi nu doar să se limiteze în a le arăta cu degetul.
De cealaltă parte, Laura Ştefan, expert pe probleme anticorupţie la Societatea Academică Română atrage atenţia că proiectul numit şi "Legea micii reforme" este o combinaţie de idei bune, dar şi periculoase.
"O prevedere care mă îngrijorează se referă la interzicerea suspendării executării pedepselor pentru anumite tipuri de infracţiuni de corupţie. Vom putea ajunge la situaţii aberante în care o persoană care primeşte 20 de lei ca mită va face puşcărie, şi un ministru care îşi foloseşte abuziv funcţia, obţinând în urma acestui abuz sume exorbitante de milioane de euro, poate să primească o pedeapsă cu suspendare" a declarat Laura Ştefan.
Aceasta este de părere că "e absolut anormal să avem un astfel de tratament diferenţiat".
Ministrul Cătălin Predoiu speră ca acest proiect să devină lege "până la jumătatea anului sau până în toamnă cel târziu."