Ministrul finanțelor: Reformele asumate prin PNRR se vor realiza
Prezent la Ora dedicată Guvernului, ministrul de finanțe, Adrian Câciu, a mai spus că evoluţia economică a României este una bună, iar deficitul se va reduce.
Articol de Alina Stănuţă, 08 Martie 2023, 13:19
Reformele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se vor realiza, a dat asigurări ministrul finanţelor, Adrian Câciu, în plenul Senatului.
Prezent la Ora dedicată Guvernului, el a mai spus că evoluţia economică a României este una bună, iar deficitul se va reduce.
Prezenţa ministrului a fost solicitată de USR pentru ca acesta să explice motivele pentru care deficitul bugetar al României a atins niveluri record, iar costurile de finanţare sunt unele dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.
"România este pe un trend bun, iar reformele se vor face", dă asigurări ministrul finanțelor, Adrian Câciu, în fața senatorilor.
El a adăugat că deficitele se vor reduce, dar a atras atenția asupra nevoii ca declarațiile politicienilor pe teme economice să fie ponderate, pentru că dialogul trebuie să fie calea spre progresul țării.
Adrian Câciu: Problema pe care eu o văd este un mai bun dialog în clasa politică, în beneficiul cetățenilor și în scopul întăririi acestei ţări şi a dezvoltării. În momentul în care ieșim în piața publică și facem declarații care arată falimentul României, elemente de apocalipsă, să nu vă așteptați ca piețele să se uite insensibile la astfel de declarații ale politicienilor. Şi să vă puneţi întotdeauna întrebarea dacă o astfel de declarație, dincolo de rezultatul politic de conjunctură și de poză de moment, face bine sau rău cetățenilor acestei țări.
Ministrul de finanțe s-a aflat în fața plenului Senatului la solicitarea USR.
Senatoarea Anca Dragu atrăgea atenția că România a împrumutat sume foarte mari, la care se adaugă și dobânzi la fel de mari, pe care românii le vor plăti în următorii 30 de ani.
Anca Dragu: Deși România are a opta cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană, are cea mai mare rată a dobânzii sau a doua cea mai mare. Asta înseamnă că cei care împrumută statul român nu au încredere în politicile actuale ale Guvernului României. Asta înseamnă că aveți un uriaș deficit de încredere, care se reflectă în costuri mari, care se reflectă, de fapt, pe umerii noștri, ai plătitorilor de taxe și impozite.
În cadrul dezbaterilor, liderul senatorilor AUR, Claudiu Târziu, arăta că, în opinia sa, prognozele Ministerului Finanțelor sunt doar vorbe goale, iar românii sunt împovărați în continuare de taxe și impozite.