Ministrul Dan Şova, audiat la Comisia pentru Roşia Montană
Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură le-a explicat parlamentarilor că proiectul de lege al Guvernului vizează obţinerea unor avantaje mai mari pentru statul român.
Articol de Alina Stănuţă, 30 Septembrie 2013, 14:42
Comisia Parlamentară pentru Roşia Montană a reluat audierile autorităţilor din instituţiile cu atribuţii în proiectul de exploatare.
Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură şi investiţii străine, Dan Şova, le-a explicat parlamentarilor din comisie că proiectul de lege al Guvernului vizează obţinerea unor avantaje mai mari pentru statul român.
El a arătat că licenţa obţinută în 1999 de compania de exploatare Gold Corporation nu conţinea garanţii de mediu, referiri la conservarea patrimoniului cultural din zonă sau garanţii pentru statul român în vederea păstrării cotei de participare sau încasare a dividendelor.
Ministrul Dan Şova le-a prezentat parlamentarilor din Comisia Specială un istoric al companiei Roşia Montană Gold Corporation, precizând că în 1997 a fost înfiinţată firma Euro Gold, care apoi în 1999 şi-a transformat denumirea în Roşia Montană Gold Corporation.
Dacă iniţial participaţia statului era de 33%, în 1999, aceasta scade la 19,31%, şi tot atunci se decide trecerea cu titlul gratuit al licenţei de la Minvest Deva către Roşia Montană Gold Corporation, spune Dan Şova.
Acorduri internaionale privind investiţiile
Totodată, Dan Şova a precizat şi ce se întâmplă dacă nu se mai face exploatarea de la Roşia Montană.
"Dacă noi decidem mâine ca stat, fară motiv, dacă deidem cu motiv este o altă discuţie. De exemplu, dacă constată mâine Comisia de analiză tehnică de la Ministerul Mediului în mod final că Roşia Montană Gold Corporation nu îndeplineşte condiţiile de mediu, este caz închis. Nu facem exploatarea.
"Dar, dacă nu ne aflăm într-o asemenea ipoteză şi decidem totuşi, indiferent din ce motive obiective, subiective, de decizie politică să nu facem acest proiect, vreau să vă spun că noi încălcăm mai multe acorduri de promovare şi protejare reciprocă a investiţiilor străine, şi cu Canada, şi cu Olanda, şi cu Franţa, şi cu Austria, sunt mai multe implicate în funcţie de structura acţionariatului", spune Dan Şova
El a mai precizat că s-a creat în mod fals ideea că prin respingerea legii se va încheia exploatarea de la Roşia Montană.
Există o licenţă valabilă până în 2019, care se va prelungi cu 5 ani la simpla cerere a lui Gabriel Resources, mai spunea Dan Şova, care a adăugat că, dacă Gabriel Resources vrea să rămână la Roşia Montană pe exploatarea auriferă cu acestă licenţă, România nu are posibilitatea legală de a-i da afară.