Miniştrii de la Finanţe, Economie şi Energie, audiaţi în comisii
Dacă pentru portofoliile de finanţe şi energie au fost propuse nume noi, Ioana Petrescu respectiv Răzvan Nicolescu, pentru economie a fost propus Constantin Niţă.
Articol de Iulian Olescu, 04 Martie 2014, 13:58
Creştere şi dezvoltare economică pe care să le simtă fiecare român în viaţa de zi cu zi - este prioritatea noului guvern, după cum sublinia dimineaţă la Radio România Actualităţi premierul Victor Ponta.
Şi un pariu, spunea prim-ministrul ieri, la anunţarea nominalizărilor: tânăra Ioana Petrescu, desemnată să preia portofoliul finanţelor.
Este una dintre surprizele din noua componenţă a executivului. Are 34 de ani şi un curriculum vitae impresionant, cooptată în echipa lărgită de la Palatul Victoria din toamna anului trecut.
Ioana Petrescu a făcut faţă cu bine audierilor, dacă ne luăm după votul pe care l-a primit, 23 de voturi pentru, 15 împotrivă şi 2 abţineri.
Ministrul propus pentru mandatul finanţelor, Ioana Maria Petrescu, a precizat că îşi doreşte mai multă transparenţă şi o mai bună comunicare a deciziilor luate la nivelul ministerului, dar şi un dialog mai eficient cu mediul de afaceri pentru a se asigura predictibilitatea.
Opinia sa este că acordurile cu finanţatorii internaţionali trebuie să continue şi s-a declarat şi un adept al reducerii contribuţiilor de asigurări sociale.
"Sunt de acord că munca în România este mult prea fiscalizată, ratele sunt mult prea mari şi ceea ce se plăteşte din partea angajatorului şi ceea ce se plăteşte din partea angajatului.
"Am fost întotdeauna un mare adept al politicii de reducere a CAS-ului cu 5% şi îl voi sprijini cât pot ca el să meargă mai departe şi să înceapă de la 1 iulie", spune Ioana Maria Petrescu.
La economie, strategii pentru reindustrializare
La economie, în schimb a fost nominalizat un membru mai vechi al guvernului, Constantin Niţă, care a mai ocupat portofolii legate de acest domeniu.
Constantin Niţă spune că priorităţile sale vor fi întocmirea şi aprobarea strategiilor naţionale privind reindustrializarea, cea privind competitivitatea şi cea privind industria de apărare şi creionarea politicilor industriale aferente acestor strategii.
El spune că chestiunile majore sunt legate de legea industriei de apărare, de sprijinirea exporturilor şi de rezolvarea situaţiei de la societăţi importante, cum ar fi CupruMin şi Oltchim. În legătură cu cea din urmă, direcţia este clară: privatizarea, spune Constantin Niţă.
"Ca strategie, sigur, noi dorim privatizarea, evident. S-a făcut un caiet de sarcini de scos la licitaţie, doritorii se pot înscrie; ca dead-line, 28 martie.
"Sigur că sunt investitori care doresc să cumpere Oltchimul la pachet cu Arpechim şi sigur că suntem într-o discuţie cu Petromul privind preluarea acestei entităţi", spune Constantin Niţă.
La Oltchim va fi şi un proces de restructurare a managementului deoarece există 21 de directori în condiţiile în care societatea funcţionează la un sfert din capacitate, a mai spus Constantin Niţă.
Modificare a modelului energetic
În privinţa ministrului propus pentru energie, Răzvan Nicolescu, acesta spune că România trebuie să-şi schimbe actualul sistem bazat pe o producţie tot mai mare de energie şi să se îndrepte spre un model de reducere a consumului în acest domeniu.
Răzvan Nicolescu spune că România ar trebui să ajungă aproape independentă din punct de vedere energetic până în 2020 şi să-şi asume un rol tot mai mare în stabilirea politicilor energetice la nivel european.