Miniştrii Cabinetului Tudose, audiaţi în comisiile de specialitate
Miniştrii propuşi să facă parte din Guvernul Mihai Tudose sunt audiaţi în comisiile de specialitate ale parlamentului.
Articol de Alina Bordeiaşu, 29 Iunie 2017, 13:11
UPDATE: Sevil Shhaideh, desemnată ministrul dezvoltării regionale, a anunţat în faţa comisiei de specialitate că a fost definitivat Codul administrativ, care va intra din septembrie în dezbaterea Parlamentului. Ea mai spus că programul de guvernare conţine aceleaşi măsuri în zona dezvoltării regionale şi administrative.
Sevil Shhaideh: "Vorbim în principal de /5000/ obiective noi pentru asigurare de alimentări cu apă, canalizare, drumuri şi 2500 de creşe şi grădiniţe, 2000 de şcoli, partea de modernizare şi reformă a administraţiei publice, atât locală, cât şi centrală, partea de finanţare a autorităţilor locale, asigurarea unui echilibru bugetar la nivelul autorităţilor locale şi, nu în ultimul rând, partea de fonduri europene".
Lucian Romaşcanu, propus pentru un mandat de ministru al culturii, spunea în timpul audierilor că organizarea Centenarului Marii Uniri, din anul 2018, reprezintă un obiectiv important.
Lucian Romaşcanu: "Unul din cele mai importante puncte din programul de guvernare se referă la organizarea Centenarului. Îl văd ca pe o sărbătoare majoră a poporului român şi care trebuie să creeze evenimente care să ne reunească, indiferent de naţionalitate şi mizez pe consens în ceea ce vom face în acest an".
Audierile, care au început în această dimineaţă, la ora 8:00, se apropie de final. Avize pozitive au primit, de asemena, Olguţa Vasilescu - Ministerul Muncii, Ionuţ Mişa - Ministerul Finanţelor, Florian Bodog - propus pentru un nou mandat de ministru al sănătăţii şi Viorel Ilie, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul. În desfăşurare este audierea ministrului Tudorel Toader, la Justiţie.
- - - - - - - - - - - -
Miniştrii propuşi să facă parte din Guvernul Mihai Tudose sunt audiaţi în comisiile de specialitate ale parlamentului.
Până acum, toţi candidaţi pentru posturile de ministru au primit avizul favorabil al comisiilor, urmând ca plenul comun al parlamentului să valideze întreaga echipă.
Fiecare ministru a avut la dipoziţie aproximativ 30 de minute pentru prezentarea programului şi pentru a răspunde la întebările din partea comisiei.
Carmen Dan, propusă pentru un nou mandat la conducerea Ministerului Afacerilor Interne, a spus că în sistem există un deficit de 20.000 de cadre şi a amintit că România se confruntă cu fenomenul migraţiei, mai ales la graniţele cu Srbia şi Bulgaria.
Carmen Dan: "A fost un set de măsuri adoptate la nivelul ministerului şi a fost integrat un plan de măsuri în acest sens.
"Pe această perioadă s-au reţinut cu de patru ori mai mulţi migranţi aflaţi în trecere ilegal, de la 337, anul trecut, la 1430, în primul semestru.
"De asemenea, am înregistrat un număr de 2765 de persoane care au făcut obiectul întreruperii direcţiei de deplasare la frontiera cu Serbia".
Pentru Adrian Ţuţuianu, avizat favorabil în fruntea Minisetrului Apărării Naţionale, consolidarea parteneriatelor strategice este o prioritate. Pentru armată sunt alocaţi 2% din PIB şi banii vor fi folosiţi, preciza acesta.
Adrian Ţuţuianu: "Sunt credite bugetare, nu credite de angajament, ca atare armata are aceşti bani. Este pentru prima dată, sunt 16 miliarde trei sute de milioane şi datoria mea este ca aceşti bani să fie cheltuiţi eficient pe programele de înzestrare care sunt aprobat".
În faţa parlamentarilor, Răzvan Cuc, desemnat pentru un nou mandat la Minisetrul Transporturilor, a spus că se lucrează la priecte de infrastructură de transport, în valoare de 15 miliarde de lei.
Răzvan Cuc: "Secţiunile Suplacu de Bacău - Borş, Suplacu de Bacău - Mihăieşti, pe autostrada Transilvania, secţiunile 2, 3, 4 din Sibiu -Piteşti, Centura de Nord a Capitalei la profil de de austostradă, cât şi autostrada Montana - Târgu Mureş - Ditrău - Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni proiectare şi execuţie până la sfârşitul anului. Primele le-am lansat până la sfârşitul lunii iunie, celelalte până la sfârşitul anului acesta, totalizând practic undeva la 600 de kilometri de autostradă care vor fi scoşi la licitaţie".
Au mai trecut de votul comisiilor de specialitate Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, cu doar câteva minute în urmă, Lucian Romaşcanu, ministrul culturii, Doina Pană, ministrul apelor şi pădurilor, Graţiela Gavrilescu, la Minisetrul Mediului, Liviu Pop la educaţie şi Lucian Şova, Ministerul Comunicaţiilor.