Miniştrii, audiaţi de comisiile Parlamentului
Audierile persoanelor propuse să facă parte din viitorul cabinet Ponta se vor desfăşura în faţa membrilor comisiilor parlamentare de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor.
Articol de Iulia Gherman, 20 Decembrie 2012, 09:19
Noul parlament va începe audierea noilor miniştri, după ce va fi finalizată constituirea comisiiilor de specialitate.
Deputaţii vor depune joi jurământul de credinţă şi îşi vor alege noua structură de conducere şi liderii de grup.
Potrivit rezultatelor obţinute la alegerile din 9 decembrier, social-democraţii au 160 de deputaţi, liberalii 100, democrat-liberalii 56, Partidul Poporului - Dan Diaconescu 47, UDMR şi minorităţile naţionale câte 18 deputaţi, iar Partidul Conservator 13.
Preşedinţia Camerei Deputaţilor revine Partidului Social Democrat, care îl propune pe Valeriu Zgonea pentru aceasta funcţie.
Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Senatul chiar din prima zi a avut un ritm alert de lucru.
Astfel, după ce Comisia de validare a constatat că toţi senatorii au îndeplinit condiţiile legii, aceştia, timp de aproximativ trei ore, au depus jurământul de credinţă.
Crin Antonescu, ales preşedinte al Senatului
Seara s-a încheiat cu alegerea preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, de la PNL şi a membrilor Biroului Permanent.
În structura de conducere a Senatului, raportul de forţe este net în favoarea USL, care şi-a adjudecat zece funcţii, faţă de trei, câte i-au revenit opoziţiei.
Se aşteaptă ca joi să aibă loc şi audierea persoanelor propuse să facă parte din viitorul cabinet Ponta.
Audierile se vor desfăşura în faţa membrilor comisiilor parlamentare de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor, iar vineri este programată o şedinţă comună a parlamentului pentru validarea noului executiv.
Viitorul guvern, prezentat miercuri de premierul desemnat Victor Ponta, va avea 20 de ministere, şase miniştri delegaţi şi trei vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu.
Partidele care compun USL au anunţat că sprijină în totalitate acest cabinet.
Opoziţia însă consideră că această formulă este supradimensionată şi a anunţat că nu va vota niciun ministru care are probleme cu legea.