Migraţia, "o componentă esenţială pentru viaţa unui stat"
Traian Băsescu i-a îndemnat pe politicieni să nu-i mai considere pe imigranţi "calul de bătaie" pentru neajunsurile economice şi să-i perceapă ca pe o sursă de dezvoltare.
Articol de Oana Bâlă, 28 Februarie 2013, 08:59
La Viena s-a desfăşurat a cincea ediţie a Forumului Global al Alianţei Civilizaţiilor, o iniţiativă de stimulare a dialogului între ţările occidentale şi cele musulmane, lansată în 2005, de Naţiunile Unite, şi la care România a aderat în 2007.
Preşedintele Băsescu a vorbit, la această întâlnire, despre beneficiile dar şi dezavantajele migraţiei şi a îndemnat politicienii să renunţe la a-i mai considera pe imigranţi "calul de bătaie" pentru neajunsurile economice.
"Migraţia este o componentă esenţială pentru viaţa economică şi socială a unui stat, dar şi o temă importantă pe agenda internaţională", a declarat preşedintele Traian Băsescu, în cadrul lucrărilor Forumului Global al Alinaţei Civilizaţiilor.
Şeful statului a subliniat că toate ţările trebuie să facă eforturi, pentru a avea un dialog echilibrat pe această temă, şi a adăugat că fenomenul migraţiei trebuie privit ca o sursă de dezvoltare.
"Suntem conştienţi de faptul că cei care părăsesc România, spre exemplu, o fac pentru a găsi condiţii de viaţă mai bune. Migraţia este prezentată, din ce în ce mai mult, ca o ameninţare pentru stabilitatea pieţelor muncii, pentru identităţile naţionale şi culturale, un fenomen care pune în pericol bunăstarea ţărilor occidentale.
O astfel de abordare ne arată că egoismul, de multe ori, este de natură să lovească în fundamentul unor principii care deveniseră, în perioada de prosperitate, elemente de afirmaţie continuă a tuturor politicienilor", a spus Traian Băsescu.
Traian Băsescu susţine votul prin corespondenţă
Preşedintele s-a întâlnit şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Austria, cărora le-a spus că a discutat, cu liderii majorităţii, despre votul prin corespondenţă, pe care îl susţine fără rezerve.
"Vă pot spune că, deşi nu mai am o majoritate parlamentară cu care să pot lucra, sper ca actuala majoritate să înţeleagă că este fundamental, să dai românilor dreptul să voteze, iar soluţia este vot prin corespondenţă, atâta timp cât specificul nostru este că 3,5 milioane de electori nu sunt la domiciliile lor de acasă, din România", a spus Traian Băsescu.
Şeful statului le-a garantat românilor prezenţi la Ambasada ţării noastre din Viena că în România nu va funcţiona reorganizarea administrativă pe criterii etnice, pentru că această abordare nu este permisă, potrivit Constituţiei.
Regionalizarea, "un proces dificil şi de durată"
El a precizat că regionalizarea este un proces dificil şi de durată.
"Trebuie scoasă legea, ca să fie o garanţie că aşa rămân lucrurile, după care este o perioadă de câţiva ani, doi - trei ani, până când aceste regiuni vor putea să funcţioneze eficient. E de neconceput că scoţi legea şi pui un guvernator şi spui 'şi acum avem regiuni'. Obiectivul nostru este, în primul râd, ca prin reorganizare administrativă, să se poată crea acele proiecte regionale. În momentul de faţă nu se pot crea", a afirmat preşedintele.
Tot la această întâlnire, Traian Băsescu a spus că va râmâne activ în viaţa politică, după încheierea mandatului, dar încă nu a decis ce variantă va alege.
"Recunosc că, la un moment dat, am spus: 'după ce-mi termin mandatul nu mă mai interesează, vreau să fiu un om liber, nu vreau să mai aud de politică, de nimic'. Cred că a fost precum cea cu 'demisionez în cinci minute'.
Am avut vreo trei zile, în care am stat degeaba şi nu-mi găseam locul, şi mă întrebam ce aş face dacă, într-adevăr, n-aş mai avea nimic de făcut. Deci, cred că o să rămân activ în viaţa politică, în viaţa publică. Nu mi-e foarte clar cum, pentru că variante am mai multe; dar o să rămân", a spus Traian Băsescu.
La Viena, preşedintele României s-a mai intâlnit cu omologul său austriac, Heinz Fischer, precum şi cu oameni de afaceri austrieci.