MAE dezavuează vizita a patru deputaţi români în Taiwan
MAE dezavuează deplasările unor reprezentanţi ai statului român, care prezintă aparenţa unor misiuni oficiale, în zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul român.
Articol de Cristina Dumitrescu, 08 August 2013, 17:15
După vizita efectuată în Taiwan de patru deputaţi din Parlamentul României, Ministerul de Externe de la Bucureşti a dezavuat astfel de deplasări şi a decis să retragă paşaportul de serviciu al unuia dintre participanţi.
Cei patru spun că au fost în Taiwan în vizită privată, dar şi-au folosit paşapoartele diplomatice, respectiv de serviciu .
MAE dezavuează deplasările unor reprezentanţi ai statului român, inclusiv parlamentari, care prezintă aparenţa unor misiuni oficiale, în zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul român, potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Carmen Gavrilă.
Ministerul de Externe a reafirmat astazi poziţia României privind respectarea principiului „o Chină unică ”,un principiu pornind de la care toate instituţiile statului trebuie să respecte strict natura relaţiilor bilaterale cu China.
Mesaje oficiale catre toate instituţiile româneşti
Ministerul de Externe informeaza ca, în perioada următoare, va accentua acest principiu in mesaje oficiale catre toate instituţiile româneşti.
Intervenţia Minsterul de Externe apare în condiţiile în care 4 parlamentari români se află în aceste zile în vizită în Taiwan, cu care România nu are relaţii diplomatice.
Potrivit legii, deplasările în nume personal sau informale nu pot fi făcute cu documente de călătorie, ca paşaportul diplomatic sau de serviciu, emise de statul român şi care atestă calităţi oficiale.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a dispus măsuri pentru retragerea pașaportului de serviciu utilizat de unul dintre parlamentarii aflaţi în Taiwan.
Este vorba despre deputatul Remus Cernea, de la Partidul Verde.
Retragerea paşaportului de serviciu a lui Remus Cernea
Ministerul de Externe argumentează retragerea paşaportului de serviciu a lui Remus Cernea prin faptul că, potrivit legii, acesta nu mai deţine calitatea în baza căreia deţinea un paşaport de serviciu.
În schimb Remus Cernea, ca parlamentar, are dreptul la paşaport diplomatic, pentru care, însă, potrivit unor surse diplomatice, deputatul nu a făcut cerere la Ministerul de Externe.
Camera Deputaţilor şi Partidul Social-Democrat din care fac parte doi din cei patru deputaţi au transmis tot astăzi că "se delimitează" de deplasarea acestora în Taiwan.
Reprezentaţii camerei au mai precizat că vizita nu a avut un caracter oficial, că Parlamentul nu a suportat cheltuielile şi au ţinut să reafirme "relaţiile de strânsă cooperare şi bună prietenie" cu China.
Vizită "de informare, neoficială"
Remus Cernea precizează că vizita a avut un caracter neoficial
“A fost vorba de o vizită de informare, neoficială, pe care noi cei 4 deputaţi am făcut-o în Taiwan cu scopul de a primi mai multe informaţii despre dezvoltarea economică extraordinară a acestei ţări şi şi pentru a investiga posibilitatea unor eventuale colaborări între Taiwan şi România în plan economic, ştiinţific, cultural şi turistic.
"De asemenea am identificat o serie întreagă de posibile colaborări care ar aduce avantaje substanţiale ţării noastre”, a adăugat Remus Cernea.
La întrebarea dacă demersul său ar putea pune într-o situaţie delicată autorităţile române în raport cu cele chineze, deputatul Remus Cernea a răspuns că nu vede de ce. „China are zeci de acorduri semnate cu Taiwan, 16 ţări membre ale UE au acorduri economice şi reprezentanţe economice ale Taiwan-ului pe teritoriul lor, de ce nu ar urma şi România acest drum?! Daţi-mi un exemplu de ţară europeană care să fi iniţiat raporturi economice cu Taiwan-ul şi care să fi suferit în vreun fel în raporturile cu China. Nu cred că veţi găsi” a precizat Remus Cernea într-o declaraţie pentru Radio România.