M. Geoană: Au existat situaţii de fraudă masivă la alegerile din 2009
Comisia parlamentară care anchetează alegerile prezidenţiale din 2009 i-a audiat pe Mircea Geoană şi pe foştii secretari de stat Mihai Capră, Marian Tutilescu şi Dan Fătuloiu
Articol de Alina Bordeiaşu, 29 Mai 2017, 18:02
Fostul candidat la alegerile prezidenţiale din 2009 Mircea Geoană susţine că au existat situaţii de fraudă masivă, atât în diaspora, cât şi în ţară, pe care le-a prezentat, la momentul respectiv, Curţii Constituţionale, unde a depus şi un număr impresionant de probe.
Mircea Geoană, dar şi foşti secretari de stat din Ministerul de Interne au fost audiaţi, astăzi, în Comisia parlamentară care anchetează scrutinul prezidenţial de acum opt ani.
Reporterul RRA Alina Bordeiaşu relatează că fostul candidat la alegerile prezidenţiale din 2009 a spus că avea informaţii despre nereguli la vot în diaspora, dar că din punct de vedere tehnic este greu ca un partid să asigure o prezenţă şi un control direct în atâtea secţii de votare din străinătate.
Mircea Geoană: "Elementele au apărut de o manieră pe care o consider în continuare cel puţin suspectă: viteza cu care s-a votat în anumite secţii, la Viena, de exemplu, liste întregi erau semnate de aceeaşi mână.
Avem dovezi cu privire la faptul că în Spania persoane care de fapt nu erau fizic în localitate "au votat". Deci, din punct de vedere al unei operaţiuni în care să avem probe, fără să putem să generalizăm sau să extrapolăm, lucrurile sunt cel puţin dubioase."
În faţa comisiei s-au prezentat şi secretarii de stat în Ministerul de Interne din anul 2009: Mihai Capră, Marian Tutilescu şi Dan Fătuloiu. În timpul dezbaterilor, Mihai Capră a susţinut că, în opinia sa, alegerile din 2009 nu au fost fraudate, dar au existat puncte slabe."
Mihai Capră: "Principala vulnerabilitate a fost tocmai aceasta a numirii preşedinţilor birourilor electorale, pentru că a dat naştere la multe discuţii. Atâta timp cât prefecţii fac această numire, totdeauna vor exista suspiciuni că numirile nu sunt corecte."
La dezbateri era aşteptată şi Ana Maria Pătru, fost preşedinte AEP. Ea a declinat prezenţa la comisia de anchetă şi a trimis o scrisoare, în care menţionează că Autoritatea nu a jucat un rol în determinarea câştigătorului alegerilor din 2009.
De asemenea, ea susţine că s-a întâlnit doar în cadru instituţional cu persoanele nominalizate de Dan Andronic ca fiind prezente acasă la Gabriel Oprea, în seara turului doi al prezidenţialelor din 2009.