Lungul drum al Legii asistenţei sociale
Legea s-a plimbat timp din şase luni între forurile decidente. După ce a părăsit masa de lucru a guvernului, documentul s-a perindat între Senat şi Camera Deputaţilor.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 09 Noiembrie 2011, 16:12
Proiectul Legii asistenţei sociale a fost discutat în şedinţa de guvern din 11 mai 2011. Documentul face parte din strategia guvernanţilor de reformare a statului.
Guvernul şi-a propus reducerea categoriilor de ajutoare sociale, întrucât statul are tot mai puţini bani de la an la an.
Timp de şase luni, documentul s-a plimbat între forurile decidente.
21 mai 2011 – Legea se discută din nou în guvern. Au fost preluate aproximativ 100 de observaţii primite de la Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Finanţe.
25 mai 2011 – Guvernul adoptă Legea asistenţei sociale şi o trimite parlamentului. Legea, iniţiată de guvern, are caracter organic, iar Senatul este prima cameră sesizată în acest caz. Legea ajunge în comisiile parlamentare.
19 septembrie – La preluarea mandatului, noul ministru al muncii Sulfina Barbu declară prioritate absolută adoptarea Legii asistenţei sociale.
Foto: Traseul Legii asistenţei sociale. Click pe imagine pentru mărire.
21 septembrie – După dezbateri în comisii, Legea ajunge în plenul Senatului. PSD are divergenţe cu PDL pe această temă şi solicită retrimiterea legii în comisii. Votul se amână.
27 septembrie – Legea se discută din nou în Senat dar nu reuşeşte să treacă din cauza divergenţelor putere - opoziţie. Opoziţia susţine că legea este antisocială.
29 septembrie – Legea suferă a treia amânare. Opoziţia boicotează lucrările şi legea se amână din lipsă de cvorum.
5 octombrie – Legea intră din nou în dezbaterea Senatului dar opoziţia cere discutarea ei pe ultima poziţie a ordinii de zi. Dezbaterea se amână din nou.
10 octombrie – O nouă amânare. Şedinţa în plen a Senatului a fost suspendată după mai multe discuţii în contradictoriu între senatorii opoziţiei şi cei ai puterii pe marginea proiectului de lege privind asistenţa socială.
18 octombrie - Proiectul Legii privind asistenţa socială nu a fost dezbătut nici de această dată în plenul Senatului întrucât opoziţia a respins, din nou, solicitarea puterii de a introduce proiectul pe ordinea de zi.
20 octombrie – Preşedintele Traian Băsescu cere parlamentului urgentarea legilor blocate în legislativ, printre care şi Legea asistenţei sociale.
26 octombrie – Legea intră din nou în dezbaterea Senatului şi se amână din cauza neînţelegerilor putere - opoziţie.
31 octombrie – Senatul ratează, pentru a cincea oară, adoptarea Legii. Şedinţa de plen a Senatului a fost suspendată din lipsă de cvorum, în sală rămânând 50 de senatori.
3 noiembrie – Legea trece de Senat prin adoptarea tacită, în varianta guvernului.
8 noiembrie – Legea intră în Camera Deputaţilor, cameră decizională. Conducerea Camerei Deputaţilor a stabilit ca, până luni, 14 noiembrie, proiectul legii asistenţei sociale să primească un raport din partea Comisiei de Muncă.
9 noiembrie – Legea se discută în mai multe comisii din parlament, un raport urmând a fi dat de Comisia de Muncă, după care va fi trimisă plenului Camerei Deputaţilor.
După adoptare, documentul va fi trimis spre promulgare preşedintelui României, iar apoi Legea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.