Liviu Dragnea: Ar trebui organizate dezbateri despre deciziile CCR
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, consideră că ar trebui organizate dezbateri despre deciziile Curţii Constituţionale şi corelarea acestora cu legislaţia în vigoare.
Articol de Radiojurnal, 14 Februarie 2017, 13:12
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, consideră că, după numirea unui nou ministru al justiţiei, ar trebui organizate dezbateri despre deciziile Curţii Constituţionale şi corelarea acestora cu legislaţia în vigoare.
Liviu Dragnea: "Eu i-am spus primului ministru, şi în particular, i-am spus şi public, îi spun şi acum public, după ce vor decide noul ministru de la justiţie, cred că Ministerul Justiţiei împreună cu Comisiile juridice şi cu parlamentul vor trebui să organizeze, într-un termen rezonabil, o dezbatere serioasă despre toată legislaţia din justiţie, inclusiv despre deciziile Curţii Constituţionale.
"Şi spun, a nu ştiu câta oară, îmi doresc foarte mult să fie implicate în aceste dezbateri Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Asociaţia Magistraţilor din România, care, din păcate, nu au fost foarte mult consultate sau aproape deloc, de asemenea, Consiliul Europei şi Comisia de la Veneţia.
"Trebuie o discuţie foarte serioasă despre toate aceste probleme, pentru că este vorba de o legislaţie care se referă la drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor români".
Liviu Dragnea a făcut aceste declaraţii după ce Curtea de Apel Alba Iulia şi la cea din Cluj-Napoca au emis sentinţe în care constată că fapte de abuz în serviciu sunt dezincriminate.
La Curtea de Apel Alba Iulia s-a judecat un dosar în care fostul secretar general al Consiliului Judeţean Hunedoara, Dan Daniel, contestase, în baza deciziei Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu, o pedeapsă de trei ani de închisoare.
El fusese condamnat pentru că ar fi întervenit într-un concurs organizat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Acum, instanţa de apel a apreciat că fapta acestuia este dezincriminată şi a dispus întreruperea executării pedepsei.
I s-a înlăturat inclusiv pedeapsa complementară privind interzicerea exercitării unei funcţii publice.
Motivarea Curţii de Apel Alba Iulia va fi făcută publică după ce va fi redactată.
Instanţa şi-ar fi putut baza decizia pe hotărârea Curţii Constituţionale din iunie 2016, care menţinea abuzul în serviciu doar dacă fapta este săvârşită prin încălcarea unor legi promulgate de preşedinte sau a unor ordonanţe emise de guvern.
Curtea a mai explicat că persoana care are calitatea de funcţionar trebuie să poată determina, fără echivoc, care este comportamentul ce poate avea semnificaţie penală.
Din acest motiv, legea ar trebui să conţină reglementări clare, la care funcţionarul să se poată raporta.
O sentinţă asemănătoare a fost dată ieri şi la Curtea de Apel Cluj, care, potrivit presei locale, i-a achitat pentru faptele de abuz în serviciu pe patru foşti şefi din filiala Transilvania Nord a companiei Electrica.
Doi dintre ei au fost, însă, condamnaţi la închisoare pentru corupţie şi spălare de bani.
Foştii şefi din cadrul Electrica Transilvania Nord au fost trimişi în judecată, în 2009, de DNA Cluj, pentru că în perioada 2002-2004 au cumpărat, fără licitaţie, produse electrice contrafăcute.