Lista membrilor guvernului Orban ar urma să fie prezentată joi
Articol de Radiojurnal, 24 Octombrie 2019, 09:52
Structura şi lista cabinetului propus de premierul desemnat Ludovic Orban ar urma să fie prezentate oficial astăzi. Candidaţii pentru posturile de ministru şi programul de guvernare vor fi aprobate la o reuniune a conducerii PNL, şi ulterior, după-amiază, vor ajunge la Parlament demararea procedurilor privind votul de învestitură.
Însă, deocamdată, nu este clar dacă premierul desemnat va avea şi majoritatea necesară şi nici măcar dacă vor fi suficienţi senatori şi deputaţi pentru a asigura cvorumul la şedinţă. Ultimele negocieri purtate cu PRO România au eşuat şi Ludovic Orban nu se poate baza şi pe voturile parlamentarilor acestei formaţiuni.
Cu toate acestea, premierul desemnat spune că este în continuare optimist. Iulia Gherman cu o imagine a scenei politice, înaintea anuţurilor de astăzi.
Reporter: Iulia Gherman - Premierul desemnat Ludovic Orban a precizat că lista de miniștri și programul de guvernare au șanse să treacă de votul din Parlament, chiar dacă nu toți liderii partidelor, care au susținut moțiunea de cenzură, i-au dat un răspuns pozitiv.
Ludovic Orban: continuăm negocierile individuale cu parlamentari independenți, de asemenea purtăm discuții individual cu parlamentari din PSD. Cine nu votează guvernul Partidului Național Liberal este, de fapt, cu PSD și cu Dăncilă.
Reporter: Ieri, președintele PRO România, Victor Ponta, a declarat că parlamentarii partidului pe care îl conduce nu vor vota guvernul Orban, iar în zilele următoare se va lua o decizie și cu privire la asigurarea cvorumului la ședința pentru învestirea Guvernului.
Victor Ponta: Cum să guvernezi fără majoritate și cu cinci partide, care au interese total diferite și care nu se înțeleg nici măcar pe ceea ce vor să anunțe, va fi foarte dificil, dar sper să reușească. Ne-am înțeles pe un singur lucru: vom susține cei de la PRO România alegeri anticipate pentru Parlamentul României.
Reporter: Sub semnul întrebării se află și sprijinul reprezentanților PMP, nemulțumiți de hotărârea premierului desemnat de a prezenta în Parlament un guvern monocolor. De cealaltă parte, USR şi ALDE au anunţat au ajuns la un acord politic cu liberalii. UDMR a subliniat că sunt șanse serioasd ca executivul condus de Ludovic Orban să primească votul de învestitură, iar deputații din grupul minorităților naționale au precizat că vor susţine un guvern PNL.
Votul de învestitură
Votul de învestitură ar urma să fie programat în plenul celor două Camere peste aproape două săptămâni, în 4 noiembrie, potrivit unui calendar pregătit de PSD, care deţine majoritatea în conducerea Parlamentului.
Data a fost anunţată, ieri, de liderului PSD, Viorica Dăncilă şi de mai mulţi reprezentanţi ai partidului.
Deputatul Florin Iordache a precizat la un post de televiziune că cei nominalizaţi pentru posturile de ministru ar urma să fie audiaţi în comisiile de specialitate miercurea şi joia viitoare.
În aceste condiţii, votul de învestitură ar urma să aibă loc în săptămâna care precede primul tur al alegerilor prezidenţiale, a mai spus deputatul PSD.