Ligia Deca, la dezbaterea moțiunii USR/Forța Dreptei: Nu există reformă cu efect instantaneu în educaţie
Camera Deputaţilor a dezbătut luni moţiunea simplă prin care USR şi Forţa Dreptei cer demisia ministrului educaţiei, Ligia Deca.
Articol de Radiojurnal, 18 Decembrie 2023, 19:26
Camera Deputaţilor a dezbătut astăzi moţiunea simplă prin care USR şi Forţa Dreptei cer demisia ministrului educaţiei, Ligia Deca, pe care o acuză, între altele, că nu a reușit să introducă nici o reformă în învățământul românesc.
Semnatarii documentului susțin că Ligia Deca a încercat să măsluiască rezultatele de la testele PISA, alegând convenabil doar cifrele pe care și le dorește.
Filip Havârneanu, deputat USR: Raportările privind procentul analfabetismului funcțional au dispărut cu totul din prezentare. Cui îi folosește răspunderea adevărului? Ce exemplu dă ministra educației ţării? Cum mai pot părinții să le spună copiilor să nu mintă, când, iată, minciunea este regina învățământului? Putem rezuma anul 2023 în domeniul educației astfel: greve, droguri și analfabetism funcțional. Camera Deputaților solicită Guvernului, prin prezenta moțiune, să accelereze reformele din educație prevăzute de PNRR, să crească de îndată salariile profesorilor. Ministra Ligia Deca nu a făcut altceva decât să ascundă problemele din învățământ. De aceea, în urma acestei moțiuni, singurul demers corect, salvator și reformist este plecarea de la conducerea Educației din România.
Realizator: Ministrul educației, Ligia Deca, respinge acuzațiile și spune că rezultatele României la PISA de anul trecut s-au menținut la același nivel ca și cel din 2018. Ea a subliniat că efectele reformelor introduse acum în învățământul românesc se vor vedea în timp.
Ligia Deca: Nu există reformă cu efect instantaneu în educaţie. PISA 2022 ne arată că elevii din familii cu venituri mici și nivel de educație redus obțin performanțe mai scăzute la lectură, științe și matematică. România nu își permite să irosească resursă umană. De aceea, prin măsurile integrate prevăzute în Legea învățământului preuniversitar, burse școlare, curriculum centrat pe formarea competențelor, predarea adaptată și diferențiată, Programul "Învățare remedială", susținerea financiară a profesorilor din mediul rural, zone prioritare de investiții în educație și desegregare putem susține fiecare elev să își atingă potențialul.
Realizator: Moțiunea va fi supusă votului mâine.