Liberalul Ludovic Orban, desemnat să formeze un nou guvern
Liberalul Ludovic Orban, premierul demis miercuri prin moţiune de cenzură, a fost desemnat joi de preşedintele Klaus Iohannis să formeze un nou guvern.
Articol de Florin Lepădatu, 07 Februarie 2020, 08:47
Liberalul Ludovic Orban, premierul demis miercuri prin moţiune de cenzură, a fost desemnat joi de preşedintele Klaus Iohannis să formeze un nou guvern.
După ce a avut consultări cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor parlamentare, preşedintele a făcut acest anunţ, dar s-a pronunţat, totodată, pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate.
Alina Stănuţă, cu o sinteză a discuţiilor de la Palatul Cotroceni: "Alegerile anticipate sunt prima mea opţiune, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la finalul consultărilor maraton care au avut loc la Palatul Cotroceni.
Şeful statului a adăugat că întoarcerea la electorat este soluţia care satisface nevoia de democraţie în România.
Klaus Iohannis: "Întoarcerea la electorat este soluţia corectă.
Mai simplu spus, întoarcerea la electorat înseamnă alegeri anticipate.
Alegerile anticipate sunt prima mea opţiune."
Şeful statului, Klaus Iohannis, a menţionat că a prezentat partidelor această opţiune, iar părerile au fost împărţite, urmând ca acestea să decidă după discuţii interne.
În consecinţă, preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat din nou pe liderul PNL, Ludovic Orban, să ocupe funcţia de prim-ministru.
La Palatul Cotroceni partidele parlamentare i-au prezentat şefului statului soluţii diverse.
PNL l-a propus pe liderul Ludovic Orban să fie premier, anunţând totodată că susţin ideea alegerile anticipate.
USR şi l-ar fi dorit premier pe Dacian Cioloş.
Pe de altă parte, liderul USR, Dan Barna, anunţa că susţine alegerile anticipate, dar dacă scenariul nu se materializează USR este dispus să facă parte dintr-un viitor guvern.
PSD şi PRO România au anunţat că i-au propus şefului statului ca Remus Pricopie să fie desemnat premier.
Liderul interimar al social-democraţilor, Marcel Ciolacu, anunţa, pe de altă parte, că PSD ia în calcul sesizarea la CCR dacă Ludovic Orban de la PNL este propus din nou de preşedinte pentru funcţia de premier.
Pe de altă parte, UDMR spunea că formaţiunea sa nu are un candidat la funcţia de premier, dar nici nu va ajuta PSD să îl susţină pe Remus Pricopie, în timp ce ALDE şi minorităţile naţionale nu sunt de acord cu ideea alegerilor anticipate, iar PMP anunţa că la următorul vot din parlament pentru un nou guvern se va abţine de la vot.
Potrivit Constituţiei, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere în termen de 10 zile de la desemnare votul de încredere al parlamentului asupra programului şi a întregii liste a guvernului."