"Legile UDMR" au fost retrase de pe ordinea de zi a Parlamentului
Toate proiectele de lege importante pentru UDMR au fost retrase de pe ordinea de zi, atât de la Cameră cât şi de la Senat.
Articol de Radiojurnal, 20 Iunie 2017, 12:29
Toate proiectele de lege importante pentru UDMR au fost retrase de pe ordinea de zi, atât de la Cameră cât şi de la Senat şi sunt şanse mici ca parlamentarii minorităţii maghiare să mai susţină mâine moţiunea de cenzură.
Este o răsturnare de situaţie faţă de ieri când UDMR obţinuse câteva concesii.
Decizia a fost luată după ce negocieirle liderilor coaliţiei PSD-ALDE cu parlamentarii minorităţii maghiare privind susţinerea moţiunii de cenzură au intrat în impas.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea ar fi considerat solicitările UDMR drept exagerate, iar ulterior la cererea social-democraţilor, toate iniţiativele UDMR, care ieri fuseseră reintroduse de urgenţă în dezbaterea comisiilor, astăzi au fost scoase de pe ordinea de zi - a anunţat vizibil supărat senatorul UDMR Cseke Attila.
Cseke Attila: "S-a făcut o propunere de către grupul PSD. Grupul UDMR în mod evident a fost categoric împotrivă. Iar în ceea ce priveşte legea cu 15 martie, care are raport depus de către Comisie raportare şi unde nu a fost nici un vot împotrivă în comisii şi la acest proiect s-a solicitat retragerea de pe ordinea de zi. Evident că noi am fost împotriva a acestui demers".
Ieri UDMR obţinuse un raport favorabil în comisiile parlamentare de specialitate asupra proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România, iar astăzi proiectul ar fi trebuit să fie votat şi în plenul Senatului.
Acum s-a anulat şi şedinţa comună a celor trei comisii care fuseseră convocate tot ieri la Camera Deputaţilor pentru coborârea pragului impus la folosirea limbii materne în administraţia locală.
Deputatii au fost anuntaţi prin SMS de preşedintele Comisiei juridice Eugen Nicolicea, transmite reporterul RRA, Petruţa Dinu.
Înainte au ascultat muzică populară românească pusă de deputatul PNL Florin Roman în semn de protest faţă de negocierile cu UDMR.
Florin Roman: Pentru colegii mei, poate le e dor să audă, să înţeleagă că fără asta nu se vinde pe voturi la moţiune, să-şi facă treburile lor murdare între ei.
-: I-a uitaţi-vă aici: 15% limba maghiară obligatorie, trebuie să o înveţe şi consilieirii locali şi consilierii judeţeni. Amenzi de până la 50 de mii de lei.
Şi parlamentarii PMP au protestest pe holurile Camerei Deputaţilor.
Liderul PMP Eugen Tomac.
"Nu putem negocia chestiuni care sunt absurde şi UDMR să vină la această oră să pună presiune pe decidenţii politici care nu ştiu să citească şi nici să înţeleagă ce consecinţe produc aceste legi nefireşti."
Între timp grupurile parlamentare UDMR au anunţat o şedinţă de urgenţă.
Reporterul RRA Petruţa Dinu transmite că parlamentarii UDMR discută despre poziţia pe care o vor adopta la votul asupra moţiunii de cenzură.
În atenţie se află şi protocolul de colaborare parlamentară cu coaliţia majoritară.
Senatorul Cseke Attila a declarat, înainte de începerea reuniunii, că este o situaţie nedorită şi neînţeleasă de cei de la UDMR.
El a precizat că protocolul de colabare parlamentară va fi evaluat la sfârşitul acestei sesiuni.