Legile educației „nu răspund necesităților din sistem”
Ministrul educației, Ligia Deca, a venit în plenul Senatului pentru a prezenta proiectele de legi ale educației, care au fost criticate de opoziție.
Articol de Alexandra Cristea, 05 Aprilie 2023, 20:30
Realizator: Ministrul educației, Ligia Deca, a venit în plenul Senatului pentru a prezenta proiectele de legi ale educației despre care spune că se înscriu într-o reformă extrem de necesară.
USR și AUR au criticat proiectele de lege care în opinia celor două formațiuni nu rezolvă problemele din sistem. Alexandra Cristea a urmărit dezbaterile și relatează.
Reporter: Ministrul educației, Ligia Deca, spunea în fața senatorilor că anul 2023 poate fi anul în care reforma sistemului de învățământ ar putea fi implementată pentru a răspunde așteptărilor din societate.
Ligia Deca: De la momentul inițierii proiectului România educată lumea așteaptă o reformă în așa fel încât sistemul de educație să poată sprijini într-adevăr fiecare elev și fiecare tânăr. Nu mai putem aștepta foarte mult.
Reporter: Senatorul USR, Irineu Darău, susținea însă în cadrul dezbaterii că legile propuse nu răspund necesităților din sistem.
Irineu Darău: Suntem nevoiți, astăzi, să spunem răspicat și ne doare. Nu se va schimba nimic în educație nici pentru copilul dumneavoastră nici pentru al meu. „România educată” a devenit un simplu ambalaj, iar reforma reală a fost sacrificată pentru FSN-ul președintelui Iohannis.
Reporter: Critici au venit și din partea AUR.
Senatoarea Rodica Boancă: „România educată” se clatină. Din păcate, se clatină și educația din România pentru că nu ați venit cu soluții la adevăratele probleme pe care sistemul le resimte. În „România educată” poate pe care ne-a fluturat-o domnul Iohannis din 2014 și până azi abandonul școlar și analfabetismul funcțional au atins cote nemaiîntâlnite în istoria noastră recentă.
Reporter: Pe de altă parte UDMR apreciază că documentele au fost îndelung dezbătute de toți actorii implicați, iar rezultatul poate fi îmbunătățit.
Senatoarea Irina Covaci: Nu putem vorbi despre o lege perfectă, nicio lege nu poate să aibă pretenția că este perfectă. Vom încerca în urma dezbaterilor din Parlament să o îmbunătățim în așa fel încât beneficiarii educației parte de cea mai bună formă posibilă a acestor legi.
Reporter: Documentele se află acum la Camera Deputaților că prim for sesizat.