Legile austerităţii, atacate la Curtea Constituţională
Opoziţia reclamă la Curtea Constituţională, în primul rând, încălcarea dreptului de proprietate privată prin reducea "abuzivă a cuantumului pensiilor". Sesizarea va fi discutată pe 24 iunie.
Articol de Alexandra Cristea, 16 Iunie 2010, 19:07
Opoziţia îşi continuă demersul prin care încearcă să oprească intrarea în vigoare a legilor pe care executivul şi-a asumat răspunderea.
Următorul pas, acum că moţiunea a fost respinsă, este sesizarea actelor normative la Curtea Constituţională.
Au fost depuse astfel de contestaţii, atât de social-democraţi cât şi de liberali, după ce un demers similiar a fost făcut şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Toate aceste sesizări vor fi luate în discuţie pe 24 iunie.
Opoziţia reclamă, în primul rând, încălcarea dreptului de proprietate privată prin reducerile prevăzute în legile austerităţii.
De asemenea, şi PSD şi PNL consideră că cele două legi pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea conţin derogări de la principiile constituţionale, încălcând chiar definiţiile statului de drept.
Astfel, liberalii susţin, printre altele, că este încălcat art. 44 din Constituţie, potrivit căruia dreptul de proprietate privată, precum şi creanţele asupra statului sunt garantate.
"Diminuarea abuzivă, brutală a cuantumului pensiilor, legal stabilite, ne dovedeşte nouă că proprietatea nu este apărată şi este, mai ales, jefuită de însuşi statul român care în acest mod refuză dictatorial să îşi achite creanţele", spune deputatul PNL, Eugen Nicolăescu.
Sesizările opoziţiei se mai referă la încălcarea dreptului la un trai decent, prevăzut la art. 47 din legea fundamentală, dar şi la invocarea abuzivă a art. 53, privin restrângerea temporară a unor drepturi cetăţeneşti.
În acest context, prutătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, afirma că din acest moment singura instituţie care mai poate salva salariile şi pensiile de la reducerile prevăzute în legile asumate de executiv, este Curtea Constituţională.
Radu Moldovan a adăugat că, aceasta ar trebui să ţină cont în decizia ei, că legea fundamentală acţionează în beneficiul românilor.
"Dreptul la pensie al românilor nu poate fi încălcat. Curtea Constituţională trebuie să ţină cont că legea fundamentală nu acţionează împotriva poporului şi eu cred că, Curtea Constituţională are o speţă foarte simplă, şi este foarte evident că drepturile a milioane de români au fost încălcate. PSD va face tot ce poate, în continuare, pentru a bloca această măsură de genocid social prin care foarte mulţi români sunt condamnaţi la moarte" a declarat Radu Moldovan.
Până când Curtea Constituţională nu va soluţiona sesizările opoziţiei, legile austerităţii nu pot intra în vigoare.
PSD a mai înaintat o sesizare de neconstituţionalitate asupra legii privind recalcularea pensiilor speciale, demers care nu a fost însă urmat şi de cei de la PNL.