Legea votului prin corespondență, "elaborată pănă săptămâna viitoare"
Noul preşedinte al Comisiei de Cod Electoral, deputatul PSD, Gabriel Vlase. s-a angajat să elaboreze proeictul legii votului prin corespondenţă pănă săptămâna viitoare.
Articol de Angela Matei, 06 Octombrie 2015, 22:46
Disputatul proiect de lege privind votul prin corespondenţă va fi elaborat până săptămâna viitoare, s-a angajat noul preşedinte al Comisiei de Cod Electoral, deputatul PSD, Gabriel Vlase.
El îl înlocuieşte pe liberalul Mihai Voicu, iar anunţul privind elaborarea proiectului a fost făcut după ce puterea şi opoziţia s-au acuzat reciproc de lipsă de voinţă politică pentru adoptarea acestei legi.
Până la mijlocul săptămânii viitoare, Comisia de Cod Electoral va elabora un proiect de lege privind votul prin corespondenţă, care să fie înaintat plenului Parlamentului pentru dezbateri - s-a angajat în numele partidelor din coaliţia de guvernare liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu.
"Îmi întăresc acel angajament pe care l-am luat aici şi în numele preşedintelui de comisie, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu colegii de la toate celelalte grupuri parlamentoare, că respectiva comisie va propune plenului un proiect fezabil pentru rezolvarea problemei votului cetăţenilor din afara graniţelor României", a spus Marian Neacşu.
Reprezentanţii PSD şi-au asumat acest termen, după ce liberalii au acuzat din nou majoritatea parlamentară că tergiversează adoptarea legii.
Nici pauza de consultări a liderilor de grup nu a condus la un punct de vedere comun.
Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, şi-a exprimat nemulţumirea că în hotărârea prin care s-a numit noul preşedinte al Comisiei de Cod Electoral nu a fost introdus şi un termen limită pentru elaborarea Legii votului prin corespondenţă.
"Luăm act de angajamentul liderului grupului PSD, domnul Neacşu ca până la mijlocul săptămânii viitoare să existe un proiect de lege din partea comisiei, care să fie înaintat Parlamentului pentru dezbatere. Nu s-a dorit să se introducă în textul de hotărâre un termen şi, în consecinţă, vom urmări dacă se va respecta sau nu acest termen", a afirmat Eugen Nicolăescu.
Pentru ca votul prin corespondenţă să se poată aplica la alegerile legislative de anul viitor, proiectul trebuie să fie adoptat până în noiembrie.