Legea statutului parlamentarilor se întoarce în legislativ
Dacă proiectul va fi adoptat, el va fi trimis preşedintelui României, care, în zece zile trebuie să îl promulge sau să îl atace a Curtea Constituţională.
Articol de Andrei Şerban, 05 Februarie 2013, 07:30
Proiectul de legea prin care a fost modificat statutul deputaţilor şi senatorilor se întoarce în Parlament.
Preşedintele Traian Băsescu solicită reexaminarea în special a modificărilor vizând situaţia de incompatibilitate sau conflictul de interese care, în opinia sa, ar fi în contradicţie cu recomandările Comisiei Europene din recentul Raport pe justiţie.
Şeful statului propune şi o dezbatere publică asupra proiectului.
Reprezentanţii USL spun, însă, că oficialii europeni nu au avut obiecţii faţă de document şi că amânarea promulgării nu va face decât să sporească cheltuielile legislativului.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Valeriu Zgonea, afirmă că amânarea promulgării proiectului de lege nu va face decât să sporească cheltuielile Parlamentului şi precizează că trei dintre cerinţele formulate de către Preşedinţie au fost deja îndeplinite.
"Ne recomandă să discutăm cu ANI şi Ministerul Public pentru a lua aceste măsuri, adică ceea ce am făcut. Ne recomandă să discutăm şi cu celelalte instituţii abilitate ale Parlamentului, adică cu preşedinţia statului, aşa cum am făcut. Ne recomandă să discutăm cu organizaţiile neguvernamentale, cu care am avut un dialog, şi face trimitere către două texte din fostul text al MCV, pe care noi l-am îndeplinit şi ni se recomandă să mergem către implementarea Codului de conduită, ceea ce înseamnă că paşii pe care i-am făcut sunt paşi normali, corecţi", a declarat Valeriu Zgonea.
PDL regretă că nu a contestat la Curtea Constituţională Legea statutului parlamentarilor.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a reproşat liderilor săi de grup că nu au făcut acest lucru imediat după adoptarea proiectului de lege de către Parlament.
"Colegii mei, liderii de grup, nu au fost atenţi. A fost vorba de procedura specială şi că a doua zi trebuia contestat. Nu mai am ce măsură să iau în momentul ăsta", a declarat Vasile Blaga.
Legea statutului parlamentarilor va fi reanalizată de Comisia de statut şi apoi trimisă plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Dacă proiectul va fi adoptat, el va fi trimis preşedintelui României, care, în zece zile trebuie să îl promulge sau să îl atace a Curtea Constituţională.