Legea responsabilităţii fiscal - bugetare, adoptată
Legea responsabilităţii fiscal - bugetare încearcă să reducă posibilităţile autorităţilor de a adopta decizii cu impact electoral, dar nefundamentate economic.
Articol de Răzvan Stancu, 01 Aprilie 2010, 16:07
Parlamentul a adoptat Legea responsabilităţii fiscal - bugetare, actul normativ fiind trimis spre promulgare.
Adoptarea legii până la sfârşitul lunii martie este unul din angajamentele asumate de România în cadrul acordului de împrumut extern de aproape 20 de miliarde de euro de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
Legea responsabilităţii fiscal - bugetare încearcă să reducă posibilităţile autorităţilor de a adopta decizii cu impact electoral, dar nefundamentate economic.
Autorităţile de la Bucureşti s-au angajat în cadrul acodului de împrumut extern la o reformare a structurii cheltuielilor publice.
În expunerea de motive a Legii responsabilităţii se subliniază faptul că veniturile şi cheltuielile din sistemul public sunt rectificate mult prea des, spre exemplu, în anii 2007 şi 2008 au existat 5 rectificări bugetare în fiecare an, prin care s-au majorat şi realocat cheltuielile.
Una dintre cele mai cunoscute decizii adoptată fără clarificarea impactului bugetar, este Legea de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50 %.
Legea a fost adoptată în unanimitate în parlament la sfârşitul anului 2008 pentru ca, câteva luni mai târziu guvernul să îşi dea seama că nu sunt bani pentru plata salariilor majorate.
Conform noii Legii a responsabilităţii fiscale, în ultimele şase luni dinaintea alegerilor guvernul sau parlamentul nu vor mai putea decide majorări ale salariilor sau pensiilor.
După intrarea în vigoare a Legii, guvernul va trebui să elaboreze anual o strategie fisacl - bugetară pentru următori trei ani.
Strategia se va baza pe prognoze ale guvernului vizând evoluţia produs intern brut, a inflaţiei, a şomajului, a veniturilor la buget şi a cheltuielilor.
Strategia fiscal - bugetară va trebui avizată de un Consiliu fiscal.
Consiliul va supraveghea activitatea guvernului în domeniu fiscal - bugetar, insituţia va fi independentă şi va fi formată din cinci membrii propuşi de Academia Română, Banca Naţională, Academia de Studii Economice, Institutul Bancar şi Asociaţia Română a Băncilor.
Membrii propuşi pentru Consiliul fiscal vor trebui aprobaţi de parlament, consiliul va fi format din economişti cu o bună reputaţie, care nu sunt parlamentari şi care nu au deţinut în ultimii doi ani funcţii de demnitate publică.
Conform Legii responsabilităţii fiscale, guvernul nu va mai putea rectifica bugetul în prima jumătate a anului.
În a doua parte a anului, guvernul va putea rectifica bugetul de cel mult două ori, în plus cheltuielile de personal aprobate în variantă iniţială a bugetului nu pot fi majorate.
Nici ministerele sau alte autorităţi care au buget propriu nu îşi pot depăşi cheltuielile de personal de-a lungul unui an conform variantei iniţiale a bugetului.