Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, adoptată de Senat
Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată, astăzi, de Senat, care este cameră decizională în acest caz.
Articol de Amalia Bojescu, 22 Mai 2018, 18:56
Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată, astăzi, de Senat, care este cameră decizională în acest caz.
Astfel, documentul, care redefineşte eroarea judiciară, pleacă acum spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.
Potrivit unui amendament adoptat de senatori există eroare judiciară când s-a dispus în cadrul procesului efecturea de acte procesuale cu încălcarea evidentă a dispoziţiilor legale sau când s-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă prin care au fost afectate grav drepturile şi libertăţile persoanei.
În timpul dezbaterilor, opoziţia a criticat rapiditatea adoptării acestei legi, iar USR a cerut retrimiterea la Comisia specială pentru a aştepta un punct de vedere de la Comisia de la Veneţia.
Solicitarea USR a fost respinsă în plen, ca atare senatorii Uniunii au anunţat că votează împotriva legii. Şi senatorii PNL au anunţat că votează împotriva acestui proiect de lege. Viceliderul grupului PNL, senatorul Eugen Pîrvulescu:
Eugen Pîrvulescu: Grupul senatorilor PNL nu poate fi de acord ca ceea ce nu este în regulă să votăm astăzi, aşadar vom vota împotriva raportului şi împotriva legii. Asumaţi-vă dumneavoastră ceea ce faceţi, intraţi cu bocanci în justiţie şi în toate legile din România, faceţi lucrul acesta, votaţi mai departe ceea ce nu este legal, ceea ce se întoarce pentru dezbatere! Colegii noştri v-au cerut să dezbatem mai clar, să ne uităm mai atent, să vedem ce şi cum. Aşadar, noi nu suntem de acord şi vom vota împotriva acestei legi.
Reporter: Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Robert Cazanciuc a ţinut să precizeze că parlamentarii din Comisia specială pentru legile justiţiei au lucrat la amendamentele prin care s-a pus în acord textul legii cu deciziile Curţii Constituţionale.
Robert Cazanciuc: În Comisia specială oamenii au înţeles foarte clar că noi nu avem de făcut decât să punem în acord textul Legii 303 cu deciziile Curţii, ca dovadă că, astăzi, raportul de admitere este fără amendamente respinse. Adică, nimeni, în Comisia specială, nu a venit cu ceva rezonabil care să nu fi fost acceptat. Orice propunere rezonabilă de punere în acord a textului legii cu decizia Curţii a fost acceptată pentru că toţi am înţeles că cele 10 articole din 303 sunt puse în acord cu decizia Curţii, nu este nimic care să afecteze într-un fel sau altul buna funcţionare a sistemului judiciar, ci din contră!
Reporter: Proiectul de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor a primit votul Senatului în calitate de for decizional. Documentul merge acum la preşedintele României pentru promulgare.