Legea privind prelungirea mandatelor aleşilor locali, aprobată de Senat
Articol de Amalia Bojescu, 12 Iunie 2020, 13:33
La Senat, proiectul de lege pentru prelungirea mandatelor aleşilor locali a fost adoptat cu 100 de voturi pentru. Doar liberalii s-au abţinut de la vot, pentru că nu sunt acord ca data alegerilor locale sa fie stabilită prin lege organică de către Parlament. Proiectul de lege se află în procedură de urgenţă, pentru a nu se ajunge în situaţia ca după 21 iunie, comunităţile locale să rămână fără primari. Amalia Bojescu a urmărit dezbaterile, care s-au desfăşurat într-un ritm destul de alert:
Reporter: Proiectul de lege a fost depus ieri în Parlament, în urma unei înțelegeri între PSD, PNL și ALDE. Documentul prevede, între altele, că mandatele aleșilor locali se prelungesc până la 1 noiembrie, iar numărul de semnături necesare depunerii candidaturilor se reduce la jumătate. Un alt amendament are în vedere stabilirea datei alegerilor cu cel puțin 60 de zile înaintea votării, prin lege organică. Amendamentul a fost din nou criticat de PNL, care s-a abținut de la vot. Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, a explicat că trebuia așteptată motivarea Curții Constituționale în acest sens, precizând că guvernul ar trebui să fie cel care stabilește data alegerilor și nu Parlamentul.
Daniel Fenechiu: PNL nu este în nici un caz împotriva acestui proiect de lege per ansamblu, însă împrejurarea că această problemă a stabilirii datei alegerilor a fost tranșată fără a se aștepta să vedem textul deciziei Curţii Constituţionale ne determină să ne abținem.
Reporter: Liderul senatorilor PSD, Radu Preda, a criticat poziția adoptată de liberali și spunea că acest proiect de lege rezolvă problemele comunităților locale.
Radu Preda: PNL încă o dată își arată ipocrizia, pentru că pe de o parte, clamează un interes general şi pe de altă parte, motivează că nu poate susține un asemenea proiect, pentru că un amendament pe care l-au depus la comisie nu a fost acceptat.
Reporter: Proiectul de lege a avut susţinerea senator USR, UDMR și a celor neafiliați, iar la începutul săptămânii viitoare intră în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.
(PH)