Legea privind autonomia ţinutului secuiesc intră la vot în plenul Senatului
Articol de Alina Stănuţă, 29 Aprilie 2020, 13:19
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 aprilie, ora 13:02:39) - Emisiunea " Radiojurnal" - Realizator: Mergem acum la Senat, unde a fost convocată de urgență o ședință de plen neprogramată pentru a respinge legea privind autonomia ţinutului secuiesc. Subiectul sensibil a provocat declarații aprinse încă de dimineață, când PSD și PNL s-au acuzat reciproc de complicitate cu UDMR. Detalii în direct cu Alina Bordeaiașu. Bună ziua, Alina!
Reporter: Bună ziua! Plenul Senatului a fost convocat rapid de către președintele interimar Robert Cazanciuc. A fost anunțat un singur punct pe ordinea de zi, și anume vot împotriva proiectului de lege privind autonomia ţinutului secuiesc. Documentul a fost trecut tacit ieri de Camera Deputaților, întrucât termenul până la care trebuia dezbătut și votat, adică 25 martie, a fost depășit.
Președintele Camerei, social-democratul Marcel Ciolacu, spunea că această inițiativă legislativă a primit în comisiile de specialitate doar avize negative și rapoarte de respingere, dar nu a mai ajuns la votul final.
El peciza că Guvernul a întârziat cu un punct de vedere mai bine de două luni.
În replică, premierul Ludovic Orban spunea că Marcel Ciolacu ar fi trebuit să pună pe ordinea de zi proiectul de lege, în loc să lanseze amenințări și acuzații.
Și liderul deputaților PNL, Florin Roman, spunea că responsabilitatea pentru adoptarea a acestui proiect aparține majorității PSD care a profitat de această perioadă de activitate restrânsă pentru a nu pune pe ordinea de zi actul normativ.
Mai mult, Florin Roman a acuzat o înțelegere politică între PSD și UDMR.
Proiectul prin care așa-numitul 'ţinut secuiesc' devine regiune autonomă, cu personalitate juridică în România, a fost inițiat de doi deputați UDMR.
Conform inițiativei, limbile română și maghiară vor fi folosite în instituțiile publice de către cetățenii din județele Covasna, Harghita și Mureș.
De asemenea, în proiect se arată că va exista un președinte al ţinutului secuiesc, iar regiunea va avea drept de decizie și gestionare în mai multe domenii.
Vă reamintesc, votul decisiv pe acest proiect este așteptat astăzi, în Senat.
(PH)