Legea Parteneriatului public-privat, înapoi la parlament
Curtea Constituţională a decis astăzi că prevederea din Legea Parteneriatului public-privat referitoare la modificarea unui contract de partenerul public este neconstituţională.
Articol de Radiojurnal, 02 Iulie 2014, 18:12
Curtea Constituţională a decis astăzi că Articolul 38, Aliniatul 1 din Legea Parteneriatului Public Privat este neconstituţional.
Judecătorii au constatat că articolul respectiv cuprinde dispoziţii neclare, imprevizibile şi impredictibile.
Articolul de lege se referă la condiţiile în care partenerul public poate modifica unilateral prevederile contractului cu partenerul privat, atunci când este vorba despre motive excepţionale legate de interesul naţional sau local.
Plenul CCR a analizat miercuri, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate asupra Legii privind parteneriatul public-privat, obiecţie formulată de 94 de deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale Partidului Naţional Liberal şi Partidului Democrat Liberal.
"În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a admis în parte, obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că dispoziţiile art.38 alin.(1) din Legea privind parteneriatul public-privat sunt neconstituţionale. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului", se arată într-un comunicat al CCR transmis miercuri Agerpres.
Judecătorii au constatat că articolul respectiv este neconstituţional deoarece cuprinde dispoziţii neclare, imprevizibile şi nepredictibile.
Actul normativ se va întoarce la Parlament.
Legislativul va trebui să opereze în lege modificările necesare pentru a o face compatibilă cu recomandările Curţii Constituţionale.