Legea de restituire a imobilelor naţionalizate va ajunge la CCR
Partidul Democrat Liberal consideră că legea este "profund neconstituţională" şi anunţă că o va contesta, probabil luni, la Curtea Constituţională.
18 Aprilie 2013, 19:29
Partidul Democrat Liberal urmează să conteste, cel mai probabil luni, la Curtea Constituţională, legea de restituire a proprietăţilor naţionalizate, pentru care guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea în parlament.
Algoritmul votului la o eventuală moţiune depusă de opoziţie în parlament nu este favorabil, motiv pentru care democrat-liberalii şi-au reconsiderat intenţia de a o depune.
Nu au renunţat, însă, la constestarea legii cu privire la restituirea proprietăţilor naţionalizate, pe care o consideră "profund neconstituţională".
Mircea Toader, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, consideră că PDL are mari şanse de câştig.
"Noi suntem aproape siguri că vom câştiga, că mergem pe două condiţii: o condiţie de procedură, şi în câteva pe fond.
"Dacă această lege trecea prin parlament puteam să avem amendamente pertinente, care să permită eliminarea tuturor ambiguităţilor", spune Mircea Toader.
PDL acuză un posibil haos imobiliar
După ce miercuri guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea în parlament pe legea de restituire a proprietăţilor naţionalizate, joi reprezentanţi de seamă ai PDL şi-au prezentat în teritoriu opiniile pe marginea subiectului.
La Sibiu, vicepreşedintele formaţiunii, Raluca Turcan, a apreciat că actul normativ blochează, de fapt, procesul despăgubirilor.
"Legea nu apără proprietatea, ci creează haos imobiliar. Nu aduce dreptate celor care au fost nedreptăţiţi de regimul comunist, ci doar o bătălie pe nişte puncte", spune Raluca Turcan.
Iar la Cluj, un alt vicepreşedinte, Alin Tişe, a vorbit despre "încurajarea mafiei imobiliare".
"Constatăm că guvernul le dă românilor să mănânce puncte, întrucât de-abia după anul 2017 aceste puncte se vor transforma în bani", spune Alin Tişe.
Senatorul Alin Tişe a depus 50 de amendamente la legea de restituire a proprietăţilor naţionalizate şi, după ştiinţa domniei sale, i-au fost acceptate patru.
Cu toate acestea, demnitarul consideră că actul normativ prezintă un mare dezavantaj: cumpărătorii de drepturi permise până acum ar putea fi consideraţi acum infractori.