Legea cărnii
Potrivit proiectului iniţiat de PSD, sintagma "Produs românesc" din carne va putea fi folosită doar pentru ceea ce provine - în proporţie de 100 la sută - de la fermele româneşti.
Articol de Radiojurnal, 25 Octombrie 2023, 07:36
Legea cărnii, adoptată, ieri de Senat, stabileşte regulile folosite la denumirea, etichetarea şi comercializarea produselor din carne, inclusiv cele legate de respectarea condiţiilor de igienă şi informarea corectă a consumatorilor.
Potrivit proiectului iniţiat de PSD, sintagma "Produs românesc" din carne va putea fi folosită doar pentru ceea ce provine - în proporţie de 100 la sută - de la fermele româneşti, după cum a precizat senatorul social-democrat, Călin Mătieş:
Călin Mătieş: Procentul de carne trebuie afișat, iar carnea trebuie să fie din animalele crescute în fermele din România, deci nu doar adus, facturat în România și după aia spune că e produs românesc. Nu, trebuie să fie animalele crescute în România, iar în acel cod QR care vine pe ambalaj este inclusiv prețul de achiziție. Deci hipermarketul va trebui în codul QR să spună clar la ce preț a cumpărat produsul finit.
Legea a fost salutată şi de opoziţie, însă USR a susţinut că sintagma "Produs românesc", aplicată doar pentru produsele provenite 100 % din ţară, ar putea avea un efect negativ asupra producătorilor autohtoni.
Senatorul USR, Cristian Bordei: Există riscul ca prin această reglementare, care are intenții bune, să se meargă la o chestiune absurdă prin care anumiți producători români practic nu mai pot să-și pună marca produsă în România pe produsele lor, pentru că includ doar 80% carne din carcasă românească, dar sunt produse în România și practic îi pune pe picior de egalitate cu alți producători care poate folosesc 100% carne din import.
Forma finală a acestei legi care interzice, totodată, comercializarea cărnii sintetice, va fi decisă de Camera Deputaţilor.