Legea asistenţei sociale, blocată în Senat
Una dintre legile pe care guvernul s-a angajat faţă de FMI să le pună în aplicare până la sfârşitul lunii trecute este cea a asistenţei sociale, dar aceasta este blocată de câteva săptămâni la Senat.
Articol de Alina Stănuţă, 26 Octombrie 2011, 14:28
Liderii coaliţiei guvernamentale s-au reunit în şedinţă miercuri dimineaţă, iar la această întâlnire a participat şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Una dintre legile pe care guvernul s-a angajat faţă de FMI să le pună în aplicare până la sfârşitul lunii trecute este cea a asistenţei sociale, dar aceasta este blocată de câteva săptămâni la Senat.
Deşi la începutul săptămânii puterea şi opoziţia anunţau că ar fi căzut de acord ca miercuri legea să fie dezbătută cu prioritate la Senat, în cele din urmă plenul a fost suspendat ca urmare a unor noi neînţelegeri între cele două părţi.
Legea ar urma să clarifice modul în care se dau ajutoarele sociale, iar acum ministrul de interne Traian Igaş spune că în scurt timp legea va trece tacit de Senat, termenul fiind joia viitoare.
Opoziţia a acuzat puterea că nu respectă o înţelegere a liderilor de grup prin care legea asistenţei sociale va beneficia de susţinerea opoziţiei la dezbateri, dacă PDL îşi va nominaliza reprezentanţii într-o comisie de anchetă pentru alegerile din vară din judeţul Neamţ.
Legea ajutoarelor sociale stârneşte reacţii diverse
Liderul democrat-liberal Cristian Rădulescu spune că nu poate înţelege acest schimb.
"Pe de o parte o chestiune de interes naţional şi pe cealaltă chestiune o treabă de interes politic. Sigur că nu pot să înţeleg în totalitate acest troc. Pe interesul naţional în ruptul capului nu pot să-l înţeleg, dar pe interesul politic, sigur că totul este de înţeles", a declarat Cristian Rădulescu.
Pe de altă parte, liderul liberal Puiu Haşoti a atras atenţia că în opinia sa această problemă blochează lucrările Senatului:
"Într-o chestie atât de puţin importantă există acest blocaj politic şi parlamentar. Ar fi indicat, ar fi colegial să nu invocaţi interesul naţional. Interesul naţional, de ce nu ar fi acela ca dumneavoastră să desemnaţi doi-trei oameni, să vă puneţi şi preşedinte în această comisie şi să rezolvăm problema", a afirmat Puiu Haşoti.
După două pauze de consultări şi lipsa de consens, opoziţia a părăsit sala.
"Poveştile că noi vrem acum să votăm, că noi vrem să..le ştim. Vreţi să faceţi cvorum până la ora 12:00? Să-i aduceţi cu salvările sau cu elicopterele? Puteţi s-o faceţi şi în lipsa noastră. Dar nu astăzi. Astăzi trebuia să veniţi la ora la care au început lucrările Senatului. Ca atare, grupul nostru va părăsi sala", a declarat liderul PSD, Ilie Sârbu.
Prezent la dezbateri, ministrul de interne Traian Igaş speră că situaţia de la Senat se va debloca săptămâna viitoare.
"Legea pe care o aveam astăzi cu prioritate în dezbatere va trece prin adoptare tacită, se va duce spre Camera Deputaţilor şi în aceste condiţii cred că nu va mai fi aşa mare încrâncenare săptămâna viitoare şi sper ca liderii de grup, mă refer în primul rând la cei din opoziţie, să aibă o mai mare luciditate şi o mai mare implicare şi să conştientizeze faptul că Senatul nu trebuie să-l transformăm într-o sală unde să promovăm circul", a spus Traian Igaş.
Blocajul din Senat a făcut ca astăzi să treacă prin adoptare tacită 10 ordonanţe de urgenţă ale guvernului.
Luni au mai trecut trei proiecte, iar vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru anunţă că până la viitoarea şedinţă de plen, de luni 31 octombrie, vor mai exista proiecte cu termen de adoptare în această săptămână.