La un an de guvernare USL, "bilanţul este mulţumitor"
Se împlineşte un an de când primul cabinet Ponta a obţinut votul de încredere al Parlamentului, prilej de bilanţ, dar şi de proiecţii pentru liderii USL.
Articol de Bogdan Isopescu, 07 Mai 2013, 15:00
La un an de la preluarea puterii, bilanţul activităţii USL este mulţumitor, apreciază copreşedintele Uniunii Crin Antonescu, preşedintele PNL.
Liderii USL spun că lucrurile nu pot fi privite strict în alb şi negru, însă, în esenţă, bilanţul primului an este unul pozitiv, dovadă că în previziunile Comisiei Europene, în condiţii de criză economică, România figurează cu o creştere de 1%.
Cele mai importante puncte bifate astăzi de Crin Antonescu şi Victor Ponta ar fi stabilitatea politică, legitimitatea în faţa cetăţenilor, păstrarea unei viziuni clare asupra guvernării, creşterea salariilor şi pensiilor, deblocarea unor proiecte naţionale, dar şi agricultura, care astăzi are 10 milioane de hectare cultivate, dintr-un total de 11 milioane.
Crin Antonescu spunea că există aşteptări pe care guvernul, bineînţeles, nu le-a putut satisface.
"USL, după un an de guvernare, marchează la capitolul reuşite şi o prestaţie guvernamentală care indiferent, aşa cum e normal, poate să fie criticată de opoziţie, de alţi observatori. În esenţă, aşa cum ne arată de altfel şi toate sondajele, a răspuns aşteptărilor pe care şi le-au pus în noi şi în guvernul nostru cei care ne-au dat acest vot" a mais spus Crin Antonescu.
Dacă liderul PNL, ca preşedinte al Senatului, vorbea de modificarea Constituţiei, sau de regionalizare, ca priorităţi legislative, Victor Ponta, ca premier, vorbea de priorităţi guvernamentale.
Energia, infrastructura şi agricultura
În primul rând, sectorul energetic, aici România ar trebui să devină exportator, ca şi în domeniul agricol, apoi infrastructura, şi ca exemplu dat, mâine începe negocierea finală pentru tronsonul Comarnic-Braşov.
O altă prioritate, îmbunătăţirea capacităţii administrative, iar aici avem regionalizarea şi absorbţia fondurilor europene.
"Acest an, şi mai ales ceea ce urmează, nu poate fi posibil decât în contextul păstrării unităţii USL, a păstrării legitimităţii pe care am obţinut-o la vot şi a unor acţiuni hotărâte şi dinamice. Să fim întotdeauna cu un pas înainte - ceea ce ni s-a întâmplat, faţă de opoziţie, am fost cu câţiva paşi înainte. Important este să fim cu un pas înainte faţă de aşteptările în ceea ce ne priveşte" Afirmă premierul.
Per ansamblu, ceea ce spun cei trei copreşedinţi ai USL este faptul că în guvernare se păstrează coerenţa, că nu există rupturi între partenerii Uniunii, că nu există rupturi între majoritatea parlamentară şi guvern, iar toate aceste elemente ar asigura pe viitor continuarea proiectelor pe care USL şi le-a asumat.