Kelemen Hunor, ales preşedinte UDMR
Kelemen Hunor a primit 371 dintre voturile delegaţilor de la congresul UDMR. Contracandidaţii săi, Eckstein Kovacs Peter şi Olosz Gergely, au obţinut 118 şi respectiv 47 voturi.
26 Februarie 2011, 21:06
Ministrul culturii, Kelemen Hunor, a fost ales noul preşedinte al UDMR.
Kelemen Hunor a primit 371 dintre voturile delegaţilor de la congresul UDMR.
Contracandidaţii săi, Eckstein Kovacs Peter şi Olosz Gergely, au obţinut 118 şi respectiv 47 voturi, potrivit anunţului oficial din cadrul congresului.
La congres, au votat 538 de delegaţi însă două voturi au fost nevalabile
Kelemen Hunor preia preşedinţia Uniunii de la Marko Bela, care s-a aflat la conducerea UDMR în ultimii 18 ani şi care în acest an a decis să nu mai candideze.
În cursa pentru şefia UDMR au fost înscrişi: ministrul culturii, Kelemen Hunor, consilierul prezidenţial pentru minorităţi, Peter Eckstein Kovacs; şi deputatul Olosz Gergely.
În cadrul congresului, fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela, a prezentat un raport al activităţii sale în cei 18 ani în fruntea Uniunii.
Mandatul lui Marko Bela
La capitolul neîmpliniri, Marko Bela admite că politica externă a Uniunii a fost în ultimii ani "întâmplătoare, pripită, de multe ori fără vlagă, dar că în esenţă aceasta a fost corectă".
Marko Bela consideră că au fost îndeplinite cele mai multe dintre obiectivele formulate la începutul anilor '90.
Marko Bela a trasat şi un posibil obiectiv pentru viitorul preşedinte al Uniunii.
"Cele mai multe puncte ale acelor documente s-au îndeplinit. Numai autonomia , amintită atunci doar la modul general, a rămas o revedincare neîmplinită, fiindcă pentru aceasta este nevoie în continuare de reformă profundă în administraţie şi de organizare a statului.
"Unele condiţii ale autonomiei culturale sunt însă cuprinse în Legea educaţiei, recent adoptată în privinţă şcolilor noastre. În cea mai mare parte vom putea decide numai noi", a spus Marko Bela.
În sesiunea de intervenţii care a urmat prezentării raportului, senatorul Gyorgy Frunda a declarat că deşi au apărut voci care spun că a trecut criza viitoarea conducere trebuie să fie prudentă şi să se gândească la viitorul Uniunii.
Discursul lui Gyorgy Frunda vine după ce premierul Emil Boc a mulţumit Uniunii pentru solidaritatea aratătă în interiorul coaliţiei.
Premierul Emil Boc a declarat că vremurile grele au trecut şi că acum este momentul creşterii economice.
"Sunt convins că împreună vom culege iş roadele politice ale acestor decizii: măsuri grele, dificile, asigurarea creşterii economice pentru ţară şi culegerea roadelor politice de către actuala coaliţie, care înseamnă câştigarea viitoarelor alegeri şi continuarea guvernării", a spus Emil Boc.
Opoziţia i-a mulţumit lui Marko Bela
Liderii partidelor de opoziţie i-au mulţumit lui Marko Bela pentru activitatea sa politică.
Ei au lansat o invitaţie către viitorul preşedinte al Uniunii.
Atât preşedintele PSD, Victor Ponta, cât şi cel al PNL, Crin Antonescu, au spus că UDMR se poate alătura Uniunii Social Liberale în vederea formării unui nou guvern în 2012.
Însă, spun cei doi, UDMR poate decide să părăsească actuala guvernare chiar mai devreme.
"Decizia este a dumneavoastră şi o veţi lua numai dumneavoastră. Timpul ei însă ne interesează pe toţi şi timpul ei nu este dictat de unii dintre ei, ci e dictat de realitate.
"E o decizie, pe care dvs. o veţi lua nu în 2012, ci în următoarele săptămâni", a declarat preşedintele PNL Crin Antonescu.
La Radio România Actualităţi, puteţi asculta de la ora 22 şi 10 minute o ediţie specială dedicată congresului UDMR.
Invitaţii lui Cătălin Lenţa sunt jurnaliştii Ion M. Ioniţă şi Ioana Lupea. Ei vor analiza prima zi a congresului UDMR şi drumul pe care va merge Uniunea după alegerea noului lider.