Ascultă Radio România Actualitaţi Live

K. Iohannis: Voi desemna o persoană care va fi votată sau nu de Parlament

Coaliţia PSD-ALDE va propune un premier şi este convinsă că are majoritate parlamentară, în timp ce partidele din opoziţie vor vota împotrivă, indiferent de persoana propusă

Consultări la Palatul Cotroceni foto: Arhivă

Articol de Iulia Gherman, 23 Iunie 2017, 19:43

Partidele politice îşi definitivează strategia pentru consultările de luni de la Palatul Cotroceni. Astăzi, la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după Consiliul European, că va rezolva situaţia politică din ţară foarte repede, conform Constituţiei.

Preşedintele a precizat că va asculta toate părţile şi va trage propriile concluzii, înainte de a se desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru. Redactorul RRA Iulia Gherman relatează că propunerea de premier pe care PSD o va prezenta la consultările de la Cotroceni va fi stabilită în cadrul Comitetului Executiv al partidului.

Liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, a subliniat că îi va demonstra matematic lui Klaus Iohannis că majoritatea parlamentară PSD-ALDE există, funcţionează şi are dreptul să prezinte din rândurile ei un nou şef al Guvernului.

Declaraţia preşedintelui Dragnea este confirmată şi de poziţiile adoptate inclusiv de reprezentanţii filialelor de Timiş şi Caraş-Severin, susţinători ai lui Sorin Grindeanu la moţiunea de cenzură, şi care anunţă acum că vor vota un executiv generat de actuala coaliţie dacă premierul propus este un social-democrat. Senatorul PSD de Timiş Adrian Diaconu a precizat că, deşi au existat note discordante în partid, rămâne devotat acestuia şi că lucrurile merg mai departe.

Adrian Diaconu: "Au fost dezbateri ca într-o familie. Practic, noi am făcut consiliu de familie şi am hotărât ce fel de mobilă să luăm în sufragerie. Noi am fost de o părere, majoritatea a fost de altă părere. Ce o să facem acum, nu o să mai intrăm în casă pentru că nu ne place mobila din sufragerie?"

Ministrul de externe în exerciţiu, senatorul ALDE Teodor Meleşcanu, a anunţat că alianţa va susţine propunerea PSD pentru postul de premier şi totodată continuarea mandatului miniştrilor care au făcut parte din Guvernul Grindeanu.

De cealaltă parte, PNL a reafirmat că va vota împotriva oricărui guvern din care fac parte reprezentanţi ai PSD. Preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, a subliniat că, deşi partidul îşi doreşte să intre la guvernare, PNL nu are în prezent garanţie că poate construi o majoritate parlamentară.

Ludovic Orban: "PNL este pregătit în orice moment să îşi asume răspunderea guvernării. Pe uşa din faţă să intrăm la guvernare şi nicidecum prin negocieri în culise. Nu facem nicio negociere cu PSD şi vom vota împotriva oricărui guvern care conţine PSD în el."

Un guvern în care se regăseşte PSD nu este susţinut nici de USR şi PMP. Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a declarat că social-democraţii au greşit şi trebuie să meargă în opoziţie.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, nu a dorit să facă declaraţii privind o eventuală susţinere din partea Uniunii într-un guvern PSD-ALDE, precizând că decizia va fi luată luni, înainte de consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. Tot luni, va stabili mandatul cu care va merge la Cotroceni şi grupul minorităţilor naţionale, a subliniat liderul acestui grup, deputatul Varujan Pambuccian.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la Bruxelles că va desemna un premier după ce va asculta poziţiile exprimate de partidele parlamentare şi că atât majoritatea, cât şi susţinerea persoanei pe care o va desemna în fruntea Guvernului vor fi testate în Parlament prin vot.

Klaus Iohannis: Voi desemna o persoană şi acea persoană va prezenta o listă de miniştri şi se va duce în faţa Parlamentului. Acolo se votează, este simplu. Preşedintele nu poate să facă altceva decât să asculte toate părţile şi să tragă propriile concluzii. Acelea, pe urmă, se verifică pe real în Parlament.

Toate partidele parlamentare au confirmat participarea luni la consultările de la Cotroceni pentru formarea noului guvern.

România 23 Iunie 2017, 07:07

Negocieri pentru formarea viitorului guvern

Partidele parlamentare urmează să-şi stabilească în următoarele zile mandatul cu care vor merge la consultările de la Cotroceni.

Negocieri pentru formarea viitorului guvern
Politică 02 Mai 2025, 22:11

Prezidențiale 2025: Peste 115.000 de alegători au votat în prima zi de scrutin în diaspora

Datele furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă atestă un interes ridicat al românilor din străinătate...

Prezidențiale 2025: Peste 115.000 de alegători au votat în prima zi de scrutin în diaspora
Politică 02 Mai 2025, 18:53

Prezidențiale 2025: Peste 9 mii de români au votat în Spania

În Spania este o prezență relativ mare, mai ales dacă o comparăm cu prima zi de vot la turul 1 al prezidențialelor din...

Prezidențiale 2025: Peste 9 mii de români au votat în Spania
Politică 02 Mai 2025, 16:47

Românii din Germania votează în primul tur al alegerilor prezidențiale

Cei mulți alegători români din Germania, în general tineri, afirmă că votează pentru o schimbare în bine în România și cu...

Românii din Germania votează în primul tur al alegerilor prezidențiale
Politică 02 Mai 2025, 15:04

Belgia: Ambasada României a suplimentat numărul de secții de vot

Unele secții de vot au fost plasate în regiuni unde până în urmă cu 2, 3 ani nu exista o comunitate românească.

Belgia: Ambasada României a suplimentat numărul de secții de vot
Politică 02 Mai 2025, 13:16

Ultima zi de campanie electorală

Începută în urmă cu 30 de zile, campania electorală se încheie sâmbătă dimineaţă, la ora 7:00, în audiovizual şi în online.

Ultima zi de campanie electorală
Politică 02 Mai 2025, 13:14

Peste 25.000 de români aflaţi în străinătate s-au prezentat deja la urne

Cei mai mulţi cetăţeni români au votat în secţiile deschise în Italia şi Republica Moldova - peste 4.000 în fiecare ţară,...

Peste 25.000 de români aflaţi în străinătate s-au prezentat deja la urne
Politică 02 Mai 2025, 10:31

Peste 7.000 de români s-au prezentat la urne în străinătate

Cei mai mulţi cetăţeni români au votat la secţiile deschise în Republica Moldova - 1.370, Italia - 1.290 şi Spania - 770.

Peste 7.000 de români s-au prezentat la urne în străinătate