Justiţia "nu se poate substitui la nesfârşit executivului"
Preşedintele Traian Băsescu a readus în discuţie problema hotărârilor judecătoreşti prin care bugetarii au primit sume consistente, pe care, potrivit preşedintelui, statul nu-şi permite să le plătească.
Articol de Diana Surdu, 03 Noiembrie 2011, 13:55
Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a arătat surprins de rapiditatea cu care au fost soluţionate hotărârile judecătoreşti, prin care bugetarii au primit sume consistente, pe care statul nu-şi permite să le plătească.
Ar fi vorba de nouă miliarde de lei, bani câştigaţi de bugetari în instanţă.
În acest context el a spus că justiţia nu se poate substitui executivului, în condiţiile în care, hotărârile judecătoreşti vin după decizii ale guvernării, privind reduceri salariale.
Prezent la reuniunea privind progresele României în justiţie, în cadrul mecanismului de verificare european, şeful satului, a întrebat retoric, magistraţii "de unde bani pentru aceste plăţi?" şi i-a rugat să nu interpreteze declaraţiile sale ca amestec în justiţie.
Preşedintele României susţine că ţara noastră ar intra într-un derapaj macroeconomic uriaş, dacă în prezent ar fi plătită suma de nouă miliarde de lei, rezultate în urma deciziilor definitive.
Traian Băsescu a mai spus, că mesajul său, este legat de respectarea echilibrului constituţional între puterile statului, de ordine şi de credibilitate.
Pe de altă parte, preşedintele a atras atenţia, că autorităţile Uniunii Europene au avertizat că nu vor plăti din bani europeni, proiecte al căror câştigător e stabilit prin procese, iar Bruxelles-ul a transmis ca în astfel de situaţii, proiectele respective să fie plătite din bugetul naţional.
"Şi justiţia trebuie să înţeleagă că nu se poate substitui la nesfârşit executivului. Există obiceiul celor care pierd licitaţii, să se ducă în instanţe şi de pe locul saşe, doamna, domnul judecător să îl scoată câştigător."
"Vreau să ştiţi reacţiile Comisiei Europene în ultima vreme, nu puneţi în aplicare aceste hotărâri. Noi nu vă mai finanţăm proiectele în care justiţia a stabilit cine e câştigătorul".
"Atenţie, chiar ieri s-a primit o scrisoare, legată de o licitaţie pe un tronson de autostradă. Am spus "da" dacă aşa v-a spus justiţia, finanţaţi din bani de la buget dar nu cu bani europeni", a atras atenţia Traian Băsescu.
Situaţia de la Giurgiu, exemplu de amestec al justiţiei în afacerile executivului
Preşedintele a dat şi un alt exemplu amestecului justiţiei în afacerile executivului, vorbind în acest context despre situaţia de la Giurgiu.
Şeful statului s-a arătat nemulţumit că justiţia a stabilit că şeful poliţiei Giurgiu trebuie repus în funcţie după ce corpul de control de la Interne, stabilise lipsa de performanţă a acestuia, iar ministrul îl destituise.
La reuniunea de joi, privind progresele României în justiţie, în cadrul mecanismului de verificare european, ministrul justiţiei Cătălin Predoiu a anunţat că misiunea de evaluare a progreselor din justiţia română va avea loc în perioada 21-25 noiembrie.
"Soarta mecanismului de cooperare şi verificare atârnă de aceste două coordonate. Ireversibilitatea proceselor, o conotaţie politică foarte puternică, mai ales către Parlament şi continuarea eforturilor de combatere a corupţiei", a explicat Cătălin Predoiu.
Ministrul justiţiei i-a anunţat pe membrii comisiei că raportul pe justiţie din februarie va fi prefaţat de altele intermediare pe care România le va comunica Bruxelles-ului, primul fiind cel din şase noiembrie.