Întâlniri în vederea elaborării grilei de salarizare din educație
Toate calculele vor pleca de la salariul profesorului debutant, care va fi egal cu salariul mediu pe economie.
Articol de Andrei Şerban, 16 Iunie 2023, 18:59
Guvernul și sindicatele din educație au stabilit un calendar pentru punerea în practică a modificărilor la legea salarizării, conform promisiunilor făcute de Executiv, pentru a pune capăt grevei care a paralizat activitatea în școli vreme de trei săptămâni. Baza de plecare a negocierilor viitoare va fi cea stabilită la ultima întâlnire a celor două părţi.
Toate calculele vor pleca de la salariul profesorului debutant, care va fi egal cu salariul mediu pe economie. Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Ligia Deca au avut, astăzi, discuții cu liderii sindicatelor din învățământ.
La noua întâlnire pe care au avut-o astăzi la Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu și liderii de sindicat din educație au stabilit un calendar al întâlnirilor care să pregătească elementele care vor sta la baza modului de calcul al salariilor în educație din viitoarea lege a salarizării.
La începutul săptămânii viitoare, liderii de sindicat vor începe seria de întâlniri cu miniștrii Educației, Muncii și Finanțelor pentru a creiona viitoarea grilă de salarizare din educație, care se va calcula în funcție de valoarea salariului unui profesor debutant, și anume salariul mediu pe economie.
După ce se va ajunge la un numitor comun, noua schemă de salarizare va fi prezentată coaliției de guvernare. Vă reamintesc că prima formă a viitoarei legi a salarizării va fi prezentată de Ministerul Muncii până pe 15 iulie, iar proiectul, după ce va fi adoptat de Guvern, va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere în sesiunea de toamnă. De asemenea, s-a stabilit ca de la 1 ianuarie 2024, noua lege a salarizării să intre în vigoare.
Tot azi, şeful noului cabinet, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu vicepremierii Marian Neacşu şi Cătălin Predoiu şi cu miniştrii implicaţi în gestionarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă: Alina Gorghiu - justiţie, Marius Budăi - muncă, Marcel Boloş - finanţe şi Adrian Câciu - investiţii.