Independenţa energetică, "un obiectiv strategic naţional"
Guvernul va sprijini toate explorările de resurse neconvenţionale atâta timp cât sunt îndeplinite şi respectate absolut toate standardele de mediu, a spus premierul Victor Ponta.
Articol de Radiojurnal, 21 Octombrie 2013, 22:56
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit luni, în prima zi a vizitei sale în Statele Unite, cu reprezentanţi ai principalelor companii americane şi a apreciat că excelentele relaţii politice bilaterale trebuie să fie dublate de unele economice şi comerciale de acelaşi nivel.
Totodată, primul-ministru al României a precizat că guvernul pe care îl conduce este decis să sprijine explorările de gaze neconvenţionale, atâta timp cât sunt respectate toate standardele de mediu.
"Pentru România, independenţa energetică este un obiectiv strategic naţional, că această independenţă energetică putem atinge atât prin folosirea resurselor convenţionale, nu vorbesc doar de cele pe care le exploatează acum Romgaz şi OMV Petrom, ci şi de cele din Marea Neagră, din zona off-shore, dar în acelaşi timp că guvernul pe care îl conduc este foarte hotărît să sprijine toate explorările de resurse neconvenţionale, gaze de şist în traducerea simplă, explorări pe care le face nu doar compania Chevron, ci şi alte companii, şi asta este foarte interesant, că se vorbeşte mai puţin de acest lucru. Atâta timp cât sunt îndeplinite şi respectate absolut toate standardele de mediu, avantajele economice sunt uriaşe", a declarat Victor Ponta.
Foto: Întâlniri cu reprezentanţii companiilor americane. Sursa: facebook.com/victor.ponta.
La rândul său, Tom Holst, country manager Chevron România, a precizat pentru Radio România că în localitatea vasluiană Pungeşti lucrările companiei americane Chevron de explorare a gazelor de şist sunt suspendate până la îndeplinirea condiţiilor de siguranţă.
Prezent în delegaţia condusă de premierul Victor Ponta, Tom Holst şi-a exprimat îngrijorarea faţă de angajaţii companiei şi faţă de subcontractori.
"În acest scop, am suspendat operaţiunile în Pungeşti. Atât noi, cât şi Guvernul României credem că aceste lucrări pot fi derulate în siguranţă. Suntem aici pentru a stabili o relaţie pe termen lung, bazată pe încredere, relaţie care ar putea depăşi 30 de ani, astfel că vom reîncepe operaţiunile la Pungeşti îndată ce standardele de siguranţă vor fi îndeplinite şi când vor fi înţelese cât se poate de corect cele mai bune practici ale companiei noastre în derularea proiectului nostru în România", a declarat Tom Holst.
Chevron a decis să suspende lucrările de explorare a gazelor de şist după ce, timp de o săptămână, locuitorii din Pungeşti, cărora li s-au alăturat militanţi ecologişti, au protestat faţă de acest proiect.