Indemnizaţii crescute pentru persoanele persecutate etnic
Senatorii au adoptat în unanimitate propunerea de care vor benficia persecutaţii regimurilor instaurate în România, din 6 martie 1940, până în 6 martie 1945
Articol de Alina Stănuţă, 04 Aprilie 2017, 21:05
Senatorii au adoptat în unanimitate propunerea legislativă de majorare a indemnizaţiilor pentru persoanele persecutate pe motive etnice, de regimuri instaurate în România, din 6 martie 1940 până în 6 martie 1945.
Reporterul RRA Alina Stănuţă relatează că legea prevede pentru fiecare an de deportare sau detenţie, persoanele îndreptăţite primesc o indemnizaţie de 400 de lei lunar, în timp ce pentru fiecare an de strămutare în muncă forţată sau evacuare din propria casă, persoanele au dreptul la o indemnizaţie de 300 de lei lunar.
Iniţiatorul, deputatul Silviu Vexler, din Grupul Minorităţilor Naţionale, arăta că se impunea un asemenea gest reparator pentru supravieţuitorii Holocaustului, pentru a asigura un tratament egal cu persoanele persecutate din motive politice.
Silviu Vexler: "Acest proiect reprezintă un mic gest de umanitate pentru puţinii supravieţuitori ai Holocaustului care mai trăiesc astăzi în România, este evident că nicio prevedere nu poate şterge ce s-a întâmplat atunci, dar acest act normativ poate reprezenta un mic sprijin pentru aceşti oameni care au suferit îngrozitor."
În timpul dezbaterilor din Senat, reprezentantul Ministerului Muncii declara că propunerea nu conţine sursa de acoperire a acestor majorări, în consecinţă, Parlamentul este în măsură să se pronunţe asupra adoptării documentului. Declaraţia a stârnit reacţia opoziţiei.
Preşedintele PMP, senatorul Traian Băsescu: "Guvernul politic al României ar fi trebuit să înţeleagă despre ce e vorba.
Probabil, la Ministerul Muncii nu s-a aflat că în România a existat o Comisie Wiesel, în timpul mandatului domnului preşedinte Iliescu, că a fost recunoscut Holocaustul şi să spui astăzi că, pentru cei câţiva supravieţuitori, nu sunt bani în buget, este aproape o jignire pentru memoria celor care au pierit în acest proces criminal.
Până la urmă, domnule secretar de stat, cedăm noi, din salariile noastre, dacă Ministerul Muncii e atât de sărac." Documentul va fi transmis către Camera Deputaţilor care este for decizional, în acest caz.