Inadvertenţe în proiectul de revizuire a Constituţiei
Proiectul de modificare a Constituţiei prevede într-un articol şi "adoptarea legii de aderare la tratatul NATO", deja aprobată din anul 2004.
22 Aprilie 2010, 18:30
Proiectul de revizuire a Constituţiei, adoptat în şedinţa executivului de miercuri, are 53 de propuneri de reformulare, adăugare sau abrogare a articolelor actualei Constituţii.
La punctul 49, guvernul propune ca articolul 149 al actualei Constituţii să fie reformulat astfel:
"Aderarea României la Tratatul Atlanticului de Nord se face prin lege adoptată de Parlament cu o majoritate de două treimi din numărul membrilor săi".
În prezent, articolul 149 prevede că "Aderarea României la Tratatul Atlanticului de Nord se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor".
Constituţia în vigoare a fost modificată şi completată ultima oară printr-o Lege de revizuire a Constituţiei României din 2003.
Aderarea României la NATO a fost semnată la data de 2 aprilie 2004.
În textul trimis miercuri preşedinţiei, guvernul a menţinut o referire la "şedinţa comună" a parlamentului, în condiţiile în care proiectul de revizuire a Constituţiei prevede trecerea la parlamentul unicameral, numit în proiect "Camera Reprezentanţilor".
"Guvernul îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului, în şedinţă comună, asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege", se arată într-unul dintre aliniatele modificate ale articolului 114 din Constituţie.
Ulterior, din textul proiectului de modificare a Constituţiei, publicat pe siteul preşedinţie, aliniatul citat privind şedinţa comună a dispărut. În locul lui a apărut o nouă versiune: "Guvernul îşi poate asuma răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege".